вторник, март 30, 2010

Над 20 000 души взеха участие в младежката кампания „SOS – Спаси Образованието Сега!”

29.03.10 г

На специална пресконференция в Министерство на образованието, младежта и науката организаторите на кампанията, съвместно с министър Игнатов и народния представител Моника Панайотова обявиха вчера, 29 март, края на кампанията.

Тя стартира по идея на МГЕРБ в средата на февруари и завърши с връчването на събраните от страната предложения и идеи на образователния министър. Общо в кампанията се включиха над 20 хиляди души, като най-активни бяха тези във Фейсбук, над 12 хиляди. Повече от 6 хиляди посещения имаше в блога на кампанията, няколко хиляди бяха и хората, които посетиха моб
илните шатри на кампанията по места. Идеята на тези предложения е най-добрите от тях да залегнат в проектозакона за висшето образование.

В продължение на цял месец младите хора обиколиха всички 28 областни града на страната и успяха да съберат над две хиляди мнения и предложения свързани с реформата във висшето образование. Сред основните проблеми, които се посочват са: високата корупция в образованието, големият брой университети и липсата на връзка между висшето образование и бизнеса. По думите на Моника Панайотова, която е и председател на младежката организация на ГЕРБ, връзката между образованието и бизнеса, както и реализацията са другите притеснения сред студентите: „Въвеждайки повече практична част в образованието, това ще им даде възможност да се чувстват по-уверени и полезни, завършвайки и започвайки своята първа работа". Според министър Игнатов в България има изключително голяма нужда от енергията и натиска на младите хора, особено по проблеми, които пряко ги касаят.

Тези, както и много други проблеми в сферата на висшето образование трябва да бъдат разрешени с новия Закон за висшето образование, който в момента се подготвя в Министерство на образованието, младежта и науката.

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво !