четвъртък, март 25, 2010

Кампанията “SOS – Спаси Образованието Сега!” завършва, за да отстъпи място на новия Закон за висшето образование

25.03.10 г.

Кампанията “SOS – Спаси Образованието Сега!” започна като младежки проект, в подкрепа на реформата във висшето образование. Той стартира на 8 декември 2009 г. с инициативата “Планирай гъвкаво бъдещето си”, като целта й бе младите хора, които са в основата на образователната система да се замислят как тя може да бъде променена и то в тяхна полза.

В края на декември и началото на януари бяха създадени Фейсбук група и блог на кампанията, за да достигнат основните й идеи до възможно най-много млади хора. В момента в групата има над 12 000 човека, които редовно коментират и споделят своите идеи за реформата. Блогът на кампанията е посетен над 5 000 пъти. Логично, последва и заснемане на клипове на кампанията, в които участие взеха младежи, поддръжници на реформата във висшето образование. Екипът създал трите клипа, изцяло в духа на кампанията, също бе съставен изцяло от млади хора – студенти и току що завършили НАТФИЗ. “Искам да уча в България!”; “Искам да няма корупция!” и “Искам не просто диплома, а реални знания!” – основните послания на кампанията се завъртяха по всички социални мрежи, канали за споделяне на клипове и трите основни медиини партньора на кампанията – НОВА телевизия, ДАРИК радио и вестник СТАНДАРТ.

Официалният старт на кампанията бе поставен на 21 февруари 2010 г. с пресконференция в БТА, на която участие взеха организаторите, просветния министър и трите медиини партньора. Още на следващия ден мобилните екипи на “SOS – Спаси Образованието Сега!” потеглиха към четирите краища на България, за да популяризират 12-те опорни точки на кампанията, около които се върти идеята за реформа. Екипите взеха участие и в два международни форума за висше образование, където също представиха своите идеи за промяна на съществуващата в момента образователна система. В продължение на цял месец бяха събрани над 2000 предложения в специалните SOS книги, които след обобщение с идеите постъпили по интернет, ще бъдат предадени лично на министъра, за да залегнат в проекта на новия Закон за висшето образование.

Младежката кампания “SOS – Спаси Образованието Сега!” ще бъде закрита официално на 29 март, понеделник, в 13:30ч в сградата на Министерство на образованието, младежта и науката. На закриването ще присъстват организаторите на кампанията, медиините им партньори и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който ще получи обобщените предложения на всички, които се включиха в кампанията - ученици, студенти, преподаватели, родители и загрижени за образованието граждани.

Няма коментари: