сряда, март 17, 2010

МГЕРБ взе участие в семинар на Европейският Младежки Форум


16.03.10 г.

В периода 11-14 март 2010 г. в Хисар се проведе семинар на Европейският Младежки Форум. Целта на мероприятието бе да се представят добрите практики в структурирането и създаването на Национални Младежки Съвети, каквито единствено България и Полша, от всички страни – членки на ЕС, все още нямат.
Представители на Европейския Младежки Форум от Хърватска, Литва, Словакия и Сърбия представиха организациите в своите държави и споделиха опита си от процеса на тяхното създаване.
Участваха над 40 представители на международни, национални и регионални неправителствени отганизации от България, както и представители на основните младежки политически партии. Гости на форума бяха и Ксения Константину - заместник-председател и Хамлет Оханян – член на Бюрото на Европейския Младежки Форум.

През трите дни участниците бяха разделени на работни групи и определиха визията, мисията и задачите на Националния Младежки Съвет. Беше създаден и инициативен комитет от 16 души, който да започне да осъществява идеите, родени по време на форума и да подпомогне за бързото формиране на Национален Младежки Съвет в България.


Представителят на МГЕРБ – Йоанна Дочевска, координатор на МГЕРБ София, представи идеята за хоризонтална структура на платформата за младежко представителство, която да работи в специализирани комисии по ресори и да обобщава гласът на младите хора в България по важни за тях проблеми. Създаването на младежки съвет ще спомогне за по-ефективна комуникация между младите хора в България и институциите и ще активизира гражданската им активност.

На 15 март 2010 г., след официалното приключване на семинара, представителите на Европейския Младежки Форум се срещнаха с Петя Евтимова – зам. министър по въпросите на младежта в Министерство на образованието, младежка и науката, Моника Панайотова - председател на МГЕРБ и народен представител от 41то Народно събрание и други млади парламентаристи. Те изразиха удовлетворението си от енергията и желанието на младите хора в България за създаване на Национален Младежки Съвет, както и готовността си да окажат помощ в процеса по неговото създаване, структуриране и заработване.

Няма коментари: