четвъртък, март 04, 2010

“SOS – Спаси Образованието Сега!” премина през 13 града на България

04.03.10 г.

През изминалата седмица младежката кампания в подкрепа на реформата във висшето образование “SOS – Спаси Образованието Сега!” премина през по-голямата част от областните градове на България. София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Търново, Ш
умен, Ямбол, Плевен, Габрово, Търговище, Сливен и Пазарджик са градовете, през които кампанията вече премина успешно.

В средата на месец февруари 30 младежи от цяла България сформираха четири мобилни групи, с които пропътуваха през най-големите градове на България, както и през почти всички студентски центрове. Тяхната цел беше да запознаят гражданите с кампанията “SOS – Спаси Образованието Сега!”, която се провежда съвместно с Министерство на образованието, младежта и науката и е в подкрепа на реформата във висшето образование. Във всеки от градовете младите хора бяха посрещнати от над 20 други младежи, които заедно с тях опъваха “SOS шатрите” и в продължение на часове разясняваха целите и идеите на кампанията, като събираха мнението на хората за българското висше образование. В пригодените видео-нисши и в специално изработените за целта тетрадки всеки гражданин можеше да остави своето послание, идея, препоръка или критика към образователния министър Сергей Игнатов, както и относно цялостната система на образованието.

Хората не пестяха мастилото си и тетрадките постепенно се пълнеха – от поздравления за чудесната инициатива, до идеи как трябва да изглежда съвременното българско висше образование, на какви критерии трябва да отговарят преподавателите, какво да залегне в програмите на различните университети, какви и как да бъдат уредени изпитите за прием във ВУЗ. Мнения на млади хора не липсваха, а голяма част от тях споделяха опита, който са придобили участвайки в програми за студентски обмен, като “Еразъм” и “Сипус” или обучавайки се в чужди университети. Изненадващо, мнения на по-възрастни хора също имаше. Бабите и дядовците, загрижени за образованието на своите внуци, пишеха идея след идея и препоръка след препоръка в тетрадките. Много от тях записаха своите видео послания към министър Игнатов, а всички се обединиха около становището, че младите хора заслужават достойно бъдеще (и образование) в своята родина. Преподаватели също оставяха своите мнения, като те изцяло изразиха подкрепата си за кампанията и приветстваха младите хора за ангажираността им към проблема с образованието. Всички, събрани по време на кампанията мнения, ще бъдат предадени на министър Игнатов, за да бъдат взети предвид при изготвянето на новия Закон за висшето образование.

В различните градове кампанията мина при различен интерес, но като цяло мобилните екипи успяваха да разговарят с 200 до 300 души на ден. Общият брой хора, до които посланията на “SOS кампанията” пряко достигна са няколко хиляди, а посредством чудесното медиино отразяване на партньорите на кампанията от ДАРИК радио, НОВА телевизия и вестник СТАНДАРТ, както и различните местни медии, повиши ефективността многократно.

Следващите спирки на мобилните екипи са: Ст. Загора и Русе (5 март); Видин, Враца, Хасково и Разград (6 март); Монтана, Кюстендил и Кърджали (7 март); Перник, Смолян и Добрич (13 март).

Кампанията ще приключи с официална пресконференция в София, на която освен организаторите и медиините партньори ще присъства отново и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Няма коментари: