неделя, март 14, 2010

Завърши последният етап от обиколките на мобилните екипи на кампанията „SOS – Спаси Образованието Сега!”

13.03.10 г.

През изминалите две седмици четирите екипа на кампанията „SOS – Спаси Образованието Сега!” преминаха и през останалите градове на България. Те бяха в Стара Загора и Русе на 5 март; Видин, Враца, Хасково и Разград на 6 март; Монтана, Кюстендил и Кърджали на 7 март и в Перник, Смолян и Добрич на 13 март.

Както и предходната седмица, шатрите на инициативата в подкрепа на реформата във висшето образование бяха добре посетени. На ден през тях минаваха над 300-400 човека, въпреки лошото време, което преследваше младите хора навсякъде из пътуването им в страната. Хората непрекъснато се тълпяха, а книгите за предложения и идеи свързани с реформата постепенно се запълваха. Не бяха малко и тези, които оставяха своите видео послания или просто изказваха подкрепата си за така необходимата реформа. Младите хора споделяха недоволството си от качеството на образованието и условията, в които се обучават в момента, като даваха идеи как това може да се подобри. Не липсваха и възрастни хора, които също се включиха в кампанията. Те подкрепяха духа и инициативността на младите хора да вземат бъдещето си в свои ръце и споделяха своя опит отпреди много години. Във всички градове, в които кампанията се проведе равносметката беше една – реформата във висшето образование се подкрепя от всички и е крайно необходимо тя да се случи възможно най-скоро.

Гости на инициативата по места бяха съответните местни депутати, кметове и областни управители, които също бяха дошли да изкажат подкрепата си. Не липсваше и медиен интерес – репортажи и интервюта с лицата на кампанията бяха излъчвани и публикувани непрекъснато, както по НОВА телевизия, ДАРИК радио и във вестник СТАНДАРТ, които са и медиини партньори на кампанията, така и по различните местни медии.

Така, в продължение на един месец, младежите – организатори на кампанията „SOS – Спаси Образованието Сега!” минаха през всички областни градове и стедентски центрове на България. Чуха мнението на над 10 000 човека и събраха предложения от няколко хиляди души.
В момента всички идеи, които бяха събрани по време на кампанията се преглеждат и обобщават, като по-късно ще бъдат предадени на специална пресконференция лично на министър Игнатов.

Няма коментари: