сряда, март 17, 2010

Мобилен SOS екип присъства на среща със студенти от ВУМК – Добрич и участва в Международния ден на колежа


13.03.10 г.

По покана на студентския съвет на Висше училище „Международен колеж” SOS екипът присъства на Международния ден на колежа. В петък младежите направиха презентация на предложените промени и ги обсъдиха със студентите. Много приятна изненада се оказа, че в частния колеж (с около 1000 студенти, 100 от които от чужбина) вече са приложени и действат по-голямата част идеите на SOS кампанията. Системата за оценяване е разширена и се взима под внимание цялостното представяне на студентите, а не само изпитите или контролните. Преподавателският състав е на щат само във ВУМК и единствено чете лекции в чуждестранни университети. Студентите пътуват на стаж поне 1-2 пъти до друга държава и задължително изкарват стаж по специалността си. Работодатели в сферата на туризма отдавна са наясно с качеството на образованието в това училище и студент без реализация почти не остава. Статистика, която се следи от университета. В много малко университети се случва студентите да се притесняват от бъдещето на учебното заведени. Тук учащите бяха видимо разтревожени от предложеното окрупняване и изказаха надежда този процес да започне с качествени критерии, а не само количествени.

След презентацията SOS екипът се запознаха и с чуждестранните студенти, които презентираха държавите си и родните си градове. В разговор с чужденците стана ясно, че те са изключително доволни от това, което получават във ВУМК.


В събота се проведе и среща е ректора на колежа - Доц. д-р Тодор Радев, който изрази мнение, че закостенялостта и липсата на конкуренция са пагубни за висшето образование и е крайно време да се спре производството на безработни висшисти. Той изрази подкрепата си за идеите на кампанията и дори даде няколко конкретни предложения как да се реализират ваучерната система и студентската мобилност.

SOS екипът остана повече от впечатлен от посещението си в Добрич и видя с очите си как един малък частен колеж може да постигне големи резултати и дори да постигне 250 място в световната класация за бизнес училища.

Няма коментари: