понеделник, февруари 22, 2010

МГЕРБ беше домакин на семинар на YEPP под надслов «Младите хора в политиката – национални и европейски измерения»

21.02.10 г.

От 18
-ти до 21-ви февруари 2010 г. в хотел „Radisson Blu Hotel”, гр. София, с любезното съдействие на фондация „Конрад Аденауер” се проведе семинар на YEPP (Младежката организация на Европейската народна партия), организиран от МГЕРБ. Наименованието мероприятието бе "Младите хора в политиката – национални и европейски измерения”. Участваха над 80 младежи – представители на младежките организации на партиите членки на Европейската народна партия.

През първия ден от семинара приветствени думи към участниците отправиха Моника Панайотова, председател на МГЕРБ и Лоран Шутетен, президент на YEPP. Към тях в сградата на Министерски съвет се присъединиха Андреас фон Белов, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” за България и Бойко Борисов, министър-председател на Република България. С това се постави началото на поредицата от срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт.

„Ако вие сте представители на новото поколение политици в Европа, бъдещето на ЕНП е в сигурни ръце. Разчитам на Вас за една по-силна и единна Общност”. Такова беше посланието, което министър-председателят Бойко Борисов отправи в приветствието си към представители на младежките организации на ГЕРБ (МГЕРБ) и на ЕНП (YEPP). „Властта трябва по-често да се вслушва в гласа на младите, защото тяхната необременена социална, политическа и икономическа ангажираност ще допринесе за стабилността и сигурността на Европейския съюз”, подчерта министър-председателят. На срещата с младите хора премиерът акцентира върху политическата воля на новото правителство на България, анти-корупционните мерки, които кабинетът предприема и здравия контрол, който се оказва във всички публични сфери, най-вече по отношение на усвояването на европейски средства. Той нарече България „отличникът на Балканите”, заради сравнителната финансова стабилност, която се наблюдава в страната ни, въпреки наличието на световна финансова криза. За пример той даде последните рейтинги за България, дадени от компании като „Standard & Poor” и „Moody’s”. Другите теми, които той коментира бяха свързани със синхронизиране на наказателното право в страните от Европейския съюз, противодействието на транс-граничната престъпност, енергийният проект Набуко, климатичните промени и въпроса с доставките на руския газ за България и Европа.

След Министерски съвет младежите посетиха Народното събрание, където бяха официално приветствани от председателя Цецка Цачева. След като наблюдаваха парламентарния контрол и бяха приветствени в пленарна зала от народните предтавители, европейските гости се запознаха с представителите на МГЕРБ в парламента, като научиха от тях какво е да си млад човек в политиката и чува ли се гласът на младите в законодателната власт.

По-късно програмата в Народното събрание продължи с панела „Новите аспекти в дясно-центристките политики в Европа”, който бе открит от Моника Панайотова, Лоран Шутетен и Андреас фон Белов, който изрази своята подкрепа и удоволствие от работата си с МГЕРБ. В него взеха участие председателката на 41-то НС Цецка Цачева, министрите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и евродепутата от ГЕРБ в Европейския парламент Мария Неделчева. От тях младите хора научиха каква е ролята на младите хора в законодателната власт; какви са политиките за сигурност и борба с корупцията в новите държави-членки на Европейския съюз; какви са предизвикателствата пред младите предприемачи в условията на световна финансова криза и каква е ролята на европейския и националните парламенти след договора от Лисабон.


По-късно към тях се присъедини и заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, която отвори дискусията за перспективите и предизвикателствата в младежката политика. Обсъдени бяха идеите за структуриране на Национален Младежки съвет и изработване на стратегия за младежта. Гостите споделиха по какъв начин това е уредено в техните държави и по този начин бе обменен опит и идеи, които да спомогнат за реализирането на младежка политика в страната.
Последната за деня среща беше в Столична община, където домакини бяха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.
Програмата за деня приключи със заседание на борда, което се проведе в централата на ПП ГЕРБ.



Вторият ден от семинара бе посветен на политическата рамка на YEPP и дискусии по различни въпроси, сред които развитие на възобновяемите енергийни източници, прозрачно финансово бъдеще, нелегалната имиграция в страните от средиземноморието и други. МГЕРБ взе активно участие, презентирайки разработената съвсем наскоро резолюция за младите хора в политиката, която беше единодушно одобрена от всички.
Финал на мероприятието постави традиционната българска вечеря, която МГЕРБ организираха специално за своите гости от Европа.

Мероприятието премина при изключителен интерес от страна на участниците. Те споделиха своите възхищения от добрата организация и честта, която им е оказана при посещението им в различните институции. Най-голямо впечатление им направи искреността и прямотата на българския премиер, както и топлото посрещане в Народното събрание. Всички бяха приятно изненадани от големия брой млади хора в парламента и казаха, че ще отнесат добрите практики за успешна кампания в своите държави. В интервю за Българското национално радио, Лоран Шутетен, президент на YEPP сподели, че „Целта на визитата бе да се запознаем по-подробно с функционирането на българските институции и участието на младите хора в политиката. В този смисъл българските младежи могат да бъдат пример за политическо поведение за цяла Европа. Много млади хора са привлечени в политиката в България.”

След успешно преминалия семинар на YEPP в България, МГЕРБ показа своя капацитет, екипност и мотивация да бъде пълноправен член на Младежката организация на Европейската народна партия през следващата 2011-та година.

Няма коментари: