вторник, февруари 23, 2010

„SOS младежите” събраха първите мнения и предложения за реформа в образованието


22.02.10 г.

Младежката кампания „SOS – Спаси Образованието Сега!” продължава. На 22 февруари пред народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София беше разположе
на първата мобилна шатра. На нея младите хора цял следобед събираха мнения и предложения от гражданите във връзка с предстоящата реформа във висшето образование. За целта в шатрата бяха разположени компютри, на които се въртяха клиповете на кампанията и видео кът, където всеки желаещ можеше да запише на камера своето послание към министъра на образованието. На специално подготвена за целта тетрадка всеки, който имаше някаква идея, предложение или критика в сферата на образованието можеше да ги сподели. В края на деня бяха записани 3 видео послания и общо над 20 човека оставиха своите предложения в книгата. След края на кампанията всичко, събрано от мобилните екипи по време на обиколките в страната, ще бъде предадено лично на министър Игнатов. Идеята на младите хора е именно те да са в центъра на реформата и те да бъдат тези, които да дадат насока в писането на новия закон за висшето образование.

Самата кампанията стартира неофициално в интернет пространството още преди месец, като нейната цел е реформа във висшето образование. Група във Facebook, блог, видео- и аудио клипове, постери и листовки, това са средствата с които младите хора се опитват да достигнат до обществото и най-вече до студентите. „Искаме да учим в България”, „Искаме не просто дипломи, а реални знания” и „Не искаме корупция в образованието” са основните акценти в кампанията.

Мобилната шатра ще бъде в София още два дни, след което екипите се разделят и тръгват към четирите крайща на страната. До средата на месец Март те ще обиколят всички студентски центрове и областни градове в България.

Няма коментари: