сряда, февруари 10, 2010

МГЕРБ взе участие в семинар на тема „Българската младежка политика в контекста на политиката за младежта на Съвета на Европа и ЕС”

05.02.10 г.

На 05.02.2010 година в зала „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе семинар на тема „Българската младежка политика в контекста на политиката за младежта на Съвета на Европа и ЕС”. Участие в него взеха както представители на младежки политически организации на ГЕРБ, СДС, БСП, АТАКА, ДПС, НДСВ, така и експерти от Главна дирекция „Политика за младежта” на МОМН и Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.


По време на семинара г-жа Петя Евтимова – зам. –министър на образованието, младежта и науката, подчерта, че младежката политика може да бъде успешна и ефективна само когато се прави със съгласието и участието на самите младежи.

Бяха представени освен основните приоритети в областта на политиката за младите хора на Министерство на образованието младежта науката, така и проекта на Национална стратегия за младежта 2010-2020 г. Обсъдиха се основните виждания и очаквания на младежките политически организации относно предстоящото изготвяне на Закона за развитие на младежта, сформирането на национално младежко представителство и засилването на диалога между държавните институции и младежката общност.

Акцент бе поставен върху създаването на устойчиви механизми за инвестиране в младежта като значим социален капитал и върху мобилизирането на потенциала на младите хора в развитието на страната и на ЕС. Повишаването на трудовата заетост, социалното включване и приобщаване на младежите в социално-възпитателната работа, както и достъпът до услуги също бяха част от обсъжданите теми.

В мероприятието взеха участие Моника Панайотова – Председател на МГЕРБ и Народен представител в 41-вото Народно Събрание, Любомир Дреков – член на НИС на МГЕРБ, Йоанна Дочевска – областен координатор на МГЕРБ София, Калин Каменов – Областен Координатор на МГЕРБ Благоевград, Деян Николов – член на МГЕРБ София.

Няма коментари: