понеделник, февруари 15, 2010

Моника Панайотова и Доброслав Димитров от ГЕРБ се срещнаха с българската общност в Цариброд

13.02.10 г.

На 12 февруари депутатите от ГЕРБ Моника Панайотова и Доброслав Димитров бяха гости на отбелязването на 12 години от създаването на културно-информационния център „Цариброд” в Димитровград, Сърбия. Поканата за гостуване им бе отправена от Небойша Иванов, един от основателите на гражданско сдружение КИЦ „Цариброд”.

„Когато ме поканиха и ми казаха, че ще има пълна зала от над 400 човека не можах да повярвам. Днес се вълнувам много, защото срещите с хора, които са и се чувстват истински българи и са успяли да съхранят българското винаги ме кара да се чувствам така”, каза Доброслав Димитров. Според него образованието и културата са двата моста, върху които се гради общото европейско бъдеще на двете балкански страни.
Моника Панайотова също поздрави българската общност, като им каза, че макар да й се е наложило да премине границата, за да стигне до Димитровград тя се чувства като у дома си именно заради духа на хората и това, че те са съумяли да запазят българската идентичност и култура. „Приветствам европейската перспектива на Сърбия, защото тя създава предпоставки за едно истинско пътуване и общуване без граници в рамките на Европа. Съхраняването на българската и сръбската идентичност в контекста на една по-широка европейска идентичност води до обогатяването на обединена Европа”, каза още Моника Панайотова. Според нея грижата за българските общности в чужбина е важна част от политиката на новото правителство, първата стъпка за което вече е направена с наличието на ресорен министър - Божидар Димитров.

Освен тях, българите в Димитровград поздравиха още представители на Министерство на външните работи и кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина. Гости на тържеството бяха и ансамбъл „Тракия”.

Няма коментари: