четвъртък, февруари 04, 2010

Млади парламентаристи и представители на изпълнителната власт обмениха опит с Германия

29.01.10 г.

От 23 до 28 януари в Берлин млади народни представители и представители на изпълнителната власт обмениха опит със свои ко
леги в Германия по покана на Фондация „Конрад Аденауер” (KAS). Групата се състоеше от народните представители от 41-то НС Георги Андонов, Доброслав Димитров, Владислав Димитров, Делян Добрев, Моника Панайотова, Любомила станиславова и Светлин Танчев. Заедно с тях бяха и Христо Гаджев - парламентарен секретар на Министерство на културата, Калин Захариев - експерт към ПК на вицепремиера и министър на финансите, Розалия Мицева - областен координатор на МГЕРБ Пловдив.

През първия ден от посещението си българските парламентаристи бяха приети от Д-р Уве Леман-Браунс, зам. председател на общинския съвет на Берлин. Българските делегати бяха представени в неформален разговор. Основните теми по време на срещата бяха за структурата и работата на общинския съвет на Берлин, за начина, по който се вземат решения, за правомощията на органа. След това бе на правено и кратко представяне на начина на работа на Столичен общински съвет.
В Горната камара на парламента се проведе втората среща, където разговорите бяха свързани със състава, функциите и начина на работа на органа в рамките на федеративната структура на Германия.
Българската делегация гостува и на Младежкия съюз на ХДС в централата на KAS, където бяха приети лично от председателя на младежите на ХДС. По време на тази
среща представителите на МГЕРБ от законодателната и изпълнителната власт разказаха за работата на организацията по време на предизборните кампании от 2009 г.
В късната част на деня в аудиторията на центалата на KAS при огромен интерес протече гостуването на българския премиер г-н Бойко Борисов. По време на публичната лекция, която бе част от официалното посещение на премиера и делегацията от България, бяха представени антикризисните мерки на правителството, конкретните действия в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и бъдещите планове на кабинета. Бе засегната и темата за външната политика на България.

Вторият ден започна с посещение на ландтага на Провинция Бранденбург. Младите делегати бяха посрещнати от проф. Йохана Ванка, председатер на ПГ на ХДС в ландтага. Тя представи работата на местния парламент, както и сложните законодателни процедури и отношения между парламентите на ниво провинция и федералната законодателна власт.
Българските парламентаристи се срещнаха и със свои колеги в местния парламент. В разговора се обмени опит и практика за това как се поддържа връзката с избирателите.
Вторият ден завърши в централата на KAS, където председателският пост на фондацията бе предаден тържествено на Ханс Герт Пьотеринг (бивш председател на ЕП).

Сутринта на третия ден срещите продължиха, като делегацията разговаря с Норберт Бекман-Дирекс, координатор на KAS за Югоизточна Европа. По врема на срещата акцентът бе поставен върху ролята на фондацията за развитието и работата на МГЕРБ в България. Моника Панайотова, председател на МГЕРБ, изказа своята благодарност и заедно с колегите си представи дейността на организацията за 2009 г. От своя страна г-н Дирекс увери, че подкрепата към МГЕРБ ще продължи, защото младежите на ГЕРБ показват резултати както по време на кампаниите, така и като част от законодателната и изпълнителната власт.
След тази среща групата посети Бундестага, където бе приета от г-н Томас Щтробл, народен представител от групата на ХДС и председател на Комисията по проверка на изборите, имунитет и правилника за работа.
Към срещата се присъедини и д-р Норберт Пашманс, секретар на Комисията по проверка на изборите, имунитет и правилника за работа. Той представи в детайли работата на комисията. В рамките на дискусия премина и запознаването с парламентаризма в Германия, правата и задълженията на депутатите в Бундестага.
Следващата среща се проведе в Якоб-Кайзер Хаус с Ханс-Йоахим Фаленски, външнополитическият съветник на ПГ на ХДС/ХСС в Бундестага. Разговорът зесегна външнополитическата дейност на България, а също и постигнатото за шестте месеца управление на кабинета.
Вечерта българските делегати прекараха в компанията на НП Иво Петров, посланик на Република България в Германия.

През последния ден от своето посещение младите представители са срещнаха с млади депутати от Бундестага, с които обмениха опит. С тях намериха доста общо – близката възраст, както и това, че са народни представители за първи път. Оказа се, че както българските, така и германските народни представители срещат сходни проблеми в работата си.
Последната среща протече в централата на KAS, където лично заместник председателя на фондацията, Д-р Герхард Валерс прие и разговаря с българските представители. От своя страна, те не пропуснаха да изкажат благодарност от помащта на фондацията и изразиха надежда, че доброто сътрудничество ще продължи и за в бъдеще. Д-р Валерс изрази подкрепата си към МГЕРБ и представителите на младежите в българската законодателна и зпълнителна власт.
След приключването на четвъртия ден, приключи и цикълът от срещи с представители на германската законодателна власт. Основните резултати от срещите бяха обмяна на опит, опознаване на по-сложната законодателна система на Германия, както и получаване на одобрение и подкрепа от страна на германски парламентаристи.
Срещите помогнаха на българската делегация да сравни законодателните системи в България и Германия и да обобщи изводи за слабостите и как може да се подобри работата им в България.

Няма коментари: