неделя, май 03, 2009

МГЕРБ взе участие на регулярната среща на Съвета на EDS, провела се в Париж, Франция между 22-26 март 2009 г.


03.05.09 г.

МГЕРБ взе участие на срещата на Съвета на EDS (Европейските Студенти Демократи), която се проведе в периода 22-26 април в Париж. В рамките на три дни участниците успяха да се срещнат с трима министри, с ректора на парижкия университ и да проведат няколко работни сесии.



Първия
т ден на участниците започна много интензивно, с работна закуска с Валери Пекрес- министър на висшето образование и проучванията, по време на която тя очерта някои основни направления на провежданата от френското министерство политика във връзка с подобряване условията за обучение и настаняване на студентите, не само в границите на националните държави, а и в цяла Европа.
Последва разходка и обяд в двореца Версай, които дадоха възможност на студентите да се подготвят за срещата им същата вечер с министъра на националното образование – Хавиер Даркос. Той покани младежите на коктейл-вечеря в своето министерство, като след речта му участниците имаха възможността да обменят с него мнения, да поискат съвет или да зададат своите въпроси.

Вторият ден премина изцяло работно, чрез разпределянето на участниците в работни групи и активно обсъждане на внесените от различните организации предложения и окончателното им оформяне. В късния следобед домакин на младежите беше Патрик Жерар – ректор на парижкия университет и бивш вицепредседател на EDS, който ги разведе из Ректората на Сорбоната и ги покани на коктейл в кабинета на Кардинал Ришельо.

Финалът на деня беше поставен от вечеря в изискан френски ресторант до Айфеловата кула, на която специален гост беше председателят на YEPP – Лорънт Шутетен.

Последният ден премина в целодневно заседание на Съвета на EDS, проведено в Националната Асамблея, на което бяха гласувани предложенията, изготвени от работните групи. Обсъдени бяха и редица наболели проблеми като ситуацията в Молдова, подобаващо място се отдели и на дискусията, свързана с кампаниите за предстоящите избори за Европейски парламент.

Българското представителство се включи с интересен интернет проект, обхващащ всички Балкански страни – сайт, на който всяка държава ще има възможността да се рекламира, който беше прие изключително радушно от всички участници и на който вече е даден старт. В подкрепа на работата на студентите в ранния следобяд към тях за кратко се присъедини и министърът на земеделито – Мишел Барние.




За заключение на тридневната конференция организаторите от Франция бяха избрали посещение на църквата Sacre Couer и вечеря в най-романтичния район на Париж – Монмартър.





Няма коментари: