четвъртък, май 14, 2009

Какво спечели и какво загуби България от членството си в Европейския съюз? - мнението на представители на НДСВ, БСП, ГЕРБ, ДСБ и СДС

09.05.09г.

Печелим или губим от европейското членство, помогнахме ли за просперитета на Европа и защо ще гласуваме на европейските избори - в Деня на Европа 9 май представители на различните партии у нас отговарят на три въпроса от анкетата на Агенция „Фокус” за членството ни в Европейския съюз.

Какво спечели и какво загуби България от членството си в Европейския съюз?

Гергана Паси, НДСВ
Спечели жив
от по правилата. Спечели партньорство и солидарност (спомнете си газовата криза). Европейско законодателство, европейско финансиране, европейска експертна помощ. Спечели територия – за пътуване, за работа, за научни изследвания, за образование, за търговия, за комуникация. Спечелихме по-ниски тарифи за мобилните разговори. Спечелихме самочувствие.
Загубихме наивността си, че нещата ще се случат от само себе си. Загубихме “лукса” да оставяме днешната работа за утре.

Кристиан Вигенин, БСП:
Не смятам, че може да се говори за загуби. България вече е в съвсем различна орбита, част от клуба на проспериращите европейски демокрации. Това увеличава нашата тежест в световната политика, създава нови икономически възможности, които се използват пълноценно, засиленият обмен на всички равнища с останалите страни-членки променя към по-добро обществените отнош
ения и администратиното управление. Не на последно място членството в ЕС ни помага да се справим по-бързо с корупцията и престъпността. Всичко това в съвкупност води до едно - повишаване на благосъстоянието и качеството на живот на гражданите. Факт е, че не всички граждани се възползват в еднаква степен от предимствата на членството, но загубили няма. Може би губят само тези, които не искат прозрачност и ясни правила в икономиката и в политиката, но връщане назад няма и не може да има.

Моника Панайотова, ГЕРБ:
За съжаление за момента България има провалено членство в ЕС.
Присъединявайки се към европейското семейство, България спечели в лицето на ЕС един предвидим и играещ по правилата партньор. С безотговорната си политика, обаче правителството загуби доверието на страните членки и не съумя да използва позитивите от членството в полза на гражданите.

Константин Димитров, ДСБ:
Българският народ и в частност демократите в България спечелиха признание за своя европейски произход, затова че принадлежат към прогресивната цивилизация, създала най-ценните интелигентни и морални постижения в човешката история. А именно – европейският проект след Втората световна война.
Българските граждани загубиха възможността да усетят пълноценно– и като материално замогване, и като самочувствие първите години от членството в Европейския съюз.

Йордан Бакалов, СДС:
България спечели един престиж, че стана част от европейското семейство, въпреки че беше приета с политическо решение на Европейския съюз. Може да се каже, че България спечели възможността да усвои над 11 млрд. евро. Но голямата загуба на тази печалба е управлението на Тройната коалиция, които по никакъв начин не направиха усилие да може страната ни да получи финансовите средства от Европейския съюз. Правителството не можа да докаже на Брюксел, че имаме работеща съдебна система, която се управлява с политически поръчки. Липсата на правосъдие си пролича и с регистрацията на СДС в съда. Съдебната система не успя да докаже, че може да правораздава по повод на извършените грабежи на европейските средства. Докато няма осъдителни присъди за тази политико-държавно-мафиотска структура, ние няма да получим еврофондовете. Най-големият проблем на България е съдебната система.

***

С какво допринесе страната ни за просперитета на ЕС?

Гергана Паси:
С финансовата си стабилност. С добрите пазарни условия за чуждите инвестиции. С ратификацията на Лисабонския договор. С предложенията си по климатично-енергийния пакет. С приетата директива за правата на пациентите. С приетата идея за единните зарядни за мобилните телефони.

Кристиан Вигенин:
България се утвърди като конструктивен партньор, който умее да отстоява интересите си в ЕС елегентно, без да се натрапва. България има решителен принос за устойчивостта на заявената политика към Западните Балкани, за развитието на инициативите за сътрудничество в Черноморския регион, участва активно в политиката към Източните съседи на ЕС - т.нар. Източно партньорство. Не бива да пропускаме и нашия принос за развитието на отношенията с Русия, за поддържането в дневния ред на ЕС на целия кръг въпроси, свързани с енергетиката и т.н. Да отдадем заслуженото и на официалните представители, както и на служителите в администрацията на различните институции, които работиха конструктивно и отдадено за успехите на на Съюза. И накрая да добавим задължително нашия значителен принос в областта на културата, както и обогатяването на ЕС с третата официална азбука - кирилицата - и с още един славянски език - българския.

Моника Панайотова:
Страната ни ежедневно допринася за просперитета на ЕС с излизането на образовани и мотивирани млади хора, които не се чувстват уютно в страната си. Мисля, че е време да обърнем посоката и просперитетът на ЕС да е свързан с просперитета на България.

Константин Димитров:
България, за съжаление, не допринесе с нищо за просперитета на Европейския съюз в икономически и социален план през първите години от членството си. Това, което може да се кажe обаче, е, че българският народ с разум допринесе за това България да остане един относително стабилен остров сред морето от конфликти на Балканите. Това разбира се засяга периодът от преди приемането ни в Европейския съюз. Този разум обаче е положителната страна на пословичната търпеливост на българите, която трябва да си признаем. Става дума за търпеливия разум, въпреки безобразията на това правителство, което изчерпи търпението на хората от несправедливостите и лишенията, на които нашето общество е подложено.

Йордан Бакалов:
Може да се каже, че България е допринесла за обогатяването на Европейския съюз от езикова и културна гледна точка, както и с природните дадености. Иначе не съм останал с впечатлението, че България е допринесла за просперитета на Европейския съюз.

***

Какво послание очакват българите за евроизборите на 7 юни?

Гергана Паси:
Че както очакваме Европа да подобри живота ни, така Европа разчита на всеки български глас в изборите. Че демокрацията наистина е много повече от правене на избори, но участието в изборите е задължително за демокрацията. Все повече решения за ежедневието ни ще минават през европейските институции, затова зад тези решения трябва да стои доверието на колкото се може повече граждани-избиратели.
Ние харесваме Европа, имаме доверие на европейските институции. Можем да го покажем като гласуваме за най-голямата сред тях.

Кристиан Вигенин:
Българските граждани имат интерес Европейският парламент да бъде доминиран от тази политическа сила, която поставя хората в центъра на своята политика, която ще работи за превръщането на ЕС в един Социален съюз, която основава политиката си на солидарността с по-слабите и по-уязвими членове на ЕС, която работи реално за преодоляване на разликите в икономическото и социалното развитие - както между страните членки, така и между регионите в отделните страни. Не на последно място, една победа на европейските социалисти ще гарантира политически баланс на европейско ниво, доколкото сега десницата доминира и трите основни институции - Парламента, Комисията и Съвета. Очаквам България да даде своя съществен принос за общата победа и се надявам повече българи чрез своя глас да покажат своята съпричастност към бъдещето на Европейския съюз.

Моника Панайотова:
Всички очакваме положителни, но и постижими послания. Мисля, че посланието на ГЕРБ е такова - Да докажем, че България може!

Константин Димитров:
Бих казал на българите, че на европейските избори трябва действително да се гласува за смисъла на присъствието на България в Европейския съюз. Това е най-важното. Тези, които се чувстват европейци, трябва да знаят, че без техния глас ние не можем да осъществим мечтите си на европейци. Това е най-важното.

Йордан Бакалов:
Бих казал да кажа на българите само едно-единствено нещо и това е свързано и с логото на нашата кампания – че е време да бием шута на тези, които ни докараха до там, че страната ни е донор на Европейския съюз, без да получава европейски средства. Мога да кажа на българите, че е време ние да вземем в собствените си ръце нашите съдби и да изгоним хората, които до това положение, в което се намираме. Време е за промяна!

Интервю на Галина Димова

Няма коментари: