петък, май 15, 2009

Цветан Цветанов и Моника Панайотова взеха участие в кръгла маса на тема „Парламентарни избори 2009”

15.05.09г.

На 13 май 2009г. в Нов български университет се проведе кръгла маса на тема „Парламентарни избори 2009”. На събитието присъстваха Цветан Цветанов, председател на ПП Г
ЕРБ и Моника Панайотова, председател на МГЕРБ, зам. председателят на Народното събрание г-жа Анастасия Мозер, Веселин Методиев от ДСБ, Димитър Лозанов от СДС, Николай Малинов от БСП, Николай Свинаров от БНД, представител на партия „ЛИДЕР”, както и студенти и преподаватели от НБУ.

В началото на срещата представителите на отделните политически партии направиха кратко експозе, като акцентът падна върху невъзможността на сегашното правителство да се справи с най-големите проблеми в страната – корупция, влияние на икономическата криза, престъпност, „изтичането на мозъци”.

Председателката на младежката организация на ПП ГЕРБ и кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ Моника Панайотова наблегна върху ролята на младите хора в управлението на страната. Кратко, ясно, но и изключително въздействащо, г-ца Панайотова обясни пред аудиторията защо е необходимо да гласуваме на предстоящите избори, за значението на всеки един от нашите гласове, за отговорността към нашето бъдеще, за това, че не желаем да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва в държавата. Накратко бяха представени инициативите на МГЕРБ – „Защо да гласувам” и „Какво ще правиш на 7-ми юни”, обединени под мотото „Гласувай, за да те чуят”, които се радват на голяма популярност и интерес сред обществото. „Младите хора излизат от рамката, за да настъпи промяна дори и това да е първоначално шокиращо” - така председателката на МГЕРБ коментира готовността на младите хора в България да отстояват собствена позиция и да поемат отговорност за нея.

Голям интерес с изказванията си събуди представителят на БСП и председател на движение „Русофили” Николай Малинов, според който: „Има два типа политическо поведени - на спринтьори и маратонци. Спринтьорите са новите политически партии, които смятат, че могат бързо да променят положението в страната, докато маратонците сме в БСП и бавно, но сигурно вървим към промяна”. На това изказване г-н Цветанов /с добро чувство за хумор/ отговори, че „Няма значение каква е дисциплината, важно е да се движим. А с темпото на БСП ще си умрем докато настъпи промяна”. Друго, което г-н Малинов каза е, че: „Новите политическа партии вървят по десния тротоар, докато старите стабилно остават на левия”. Според него социалистите нямат вина за влиянието на икономическата криза. Но положението в страната и общественото мнение казват друго.

Председателят на ПП ГЕРБ наблегна върху ролята на ГЕРБ като нова политическа партия, която за кратко време успява да спечели симпатиите на хората и да докаже, че е сериозна и последователна в усилията си за изграждане на една нова, по-добра европейска България. В обръщение към г-н Малинов председателят на ГЕРБ, каза: „Това, което ние изживяхме, смятаме, че вече няма да се повтори”. Така г-н Цветанов подчерта, че ГЕРБ е реалната и единствена алтернатива на сегашното управление, което доведе България до недопустимото положение да загуби милиони евро. По думите му това се е случило заради корупция, некомпетентност и злоупотреби на управляващите. Председателят на ГЕРБ коментира още, че в днешните реалности, когато светът преживява глобална финансова и икономическа криза, България може да очаква още по-големи проблеми, ако сегашната тристранна коалиция остане на власт. За ПП ГЕРБ е важно стимулирането на средния и малкия бизнес, воденето на диалози и вслушването в критики. ГЕРБ се стреми към откритост в общуването с българските граждани. Тази откритост е израз на нова диалогична политическа култура, която партията иска да изгради и наложи в България. Речта си г-н Цветанов завърши с думите „Може да съм млад в политиката, но искам да изляза с чест от нея!”. Казаното от председателя на ГЕРБ въодушеви аудиторията, която от своя страна отговори с бурни аплодисменти.

На срещата имаше и дискусия, на която на младите хора присъстващи в залата бе дадена възможността да зададат своите въпроси към участниците, свързани с всичко, което ги интересува за политическия живот в страната. Голямата активност, точността на въпросите и добре аргументираните отговори, направиха дискусията истински интересна.

Въпреки критиките към БСП за неспособността на партията да се справи с корупцията, да упражнява контрол върху специалните си служби, като ДАНС, и проблемите с бюджета, всички участници бяха единодушни, че сегашните избори са от изключително голямо значение. По думите на Николай Свинаров е „Необходимо възстановяването на парламентаризма в страната”. Именно затова, ако гражданите искат да имат влияние върху управлението на държавата, е необходимо да гласуват и по този начин да заявят гражданската си позиция.

Няма коментари: