сряда, май 06, 2009

МГЕРБ заедно с Европейските Студенти демократи, взе участие в конгреса на Европейската Народна Партия във Варшава


06.05.09 г.

Моника Панайотова, председател на МГЕРБ и Христо Гаджев, международен секретар на МГЕРБ взеха участие в международна конференция „Студентският глас в политиката”, организирана от Европейските Студенти демократи /EDS/ в рамките на конгреса на Е
НП, състоял се във Варшава между 28 и 30 април 2009 г. Целта на конгреса бе под надслов “Силни за хората”, да се съберат в навечерието на изборите за Европейски парламент лидерите и председателите на партиите членки на ЕНП, заедно с техните младежки и сестрински организации. В тази връзка МГЕРБ, който е част от младежките организации на ЕНП – EDS и YEPP бяха част от конгреса, заедно с г-н Борисов, г-н Цветанов, г-жа Желева и евродепутатите на ГЕРБ.
В рамките на индивидуалната програма на EDS „Студентският глас в политиката”, Моника Панайотова и Христо Гаджев се срещнаха с външния министър на Полша – г-н Радослав Сикорски, който представи на участниците приоритетите и структурата на полската външна политика, след което отговори на въпроси, зададени му от младежи от цяла Европа. Втората среща бе с Ян Фигел – Еврокомисар за образование, младеж, спорт и култура, който представи работата на Комисията по въвеждането на Болонския процес, последвано от дискусия относно младежката политика в Европа. Представителите на МГЕРБ взеха участие и в редица дискусии на теми като „Имат ли студентите глас в политиката?”, „Подготовка за Евро 2012”, и дискусия с Едмунд Липиснки – декан на Колегиум Сивитас. През последния ден в полската столица, те бяха гости в парламента.


В рамките на конгреса на Европейската Народна Партия, Моника Панайо
това и Христо Гаджев участваха на специален шанд на Европейските Студенти демократи /EDS/, където представяха младежката организация на ЕНП и се срещаха с представители на ЕНП-предприемачи, старейшини и жени, голяма част от които бяха стартирали своите политически кариери от EDS и/или YEPP.
Успоредно те се срещнаха с борда на Републиканския институт /IRI/ и обсъдиха за кратко американския опит в предизборни кампании.
Представителите на МГЕРБ наблюдаваха в залата с интерес речите на Уилфред Мартенс, председател на ЕНП, Доналд Тъск, премиер на Полша, председателят на ЕК и на ЕП – Жозе Мануел Барозо и Ханс-Герт Пьотеринг, Ангела Меркел, канцлер на Германия и Берлускони, премиер на Италия, който сърдечно се обърна специално към младежите в залата и спечели техните симпатии и аплодисменти.

На конгреса присъстваха държавните ръководители на над 17 европейски страни, както и лидерите на 11 опозиционни партии, сред които и лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов. Специален гост на конференцията бе водачът на “Солидарност” – Лех Валенса., който бе приветстван на крака от присъстващите 3 000 делегата от цяла Европа. Той отправи специално послание към аплодиращите го, да съхранят и развият, това което той и неговото поколение са създали за Европа.
След очертаване на приоритетите пред дясно-центристката политика в Европа, делегатите на конгреса одобриха политическия манифест на най-голямата дясно центристка организация в Европа за изборите за Европейски парламент през 2009.

Няма коментари: