вторник, септември 30, 2008

Николай Младенов и Владимир Уручев проведоха национално обучение за МГЕРБ


29.09.2008 г.

Приключи националното обучение на тема “Какво знам за ЕС и правата ми на европейски потребител”, организирано със съдействието на ГЕРБ Русе, по инициатива и с участието на евродепутатите Николай Младенов и Владимир Уручев този уикенд в Русе.
То продължи два дни и в него се включиха 65 членове на младежката организация на ГЕРБ от цялата страна, заедно с техния председател Моника Панайотова.
Лектори на обучението бяха Даниела Пенкова, Петър Нацев, Георги Янакиев – сътрудници на Николай Младенов в офиса в Брюксел, Анжелина Тотева – сътрудник от офиса на Владимир Уручев, Ренета Рашкова – директор на Информационния център на ЕНП в Русе и Цветан Христов – директор на Комисията за защита на потребителите.
В първият ден, участниците се запознаха с основни факти от историята и развитието на Европейския съюз от създаването му до днес, с неговите институции и техните правомощия. Акцентът беше поставен върху Европейския парламент, вътрешната му организация на работа и взаимодействието между неговите комисии.
Подробно беше представена парламентарната група на Европейската народна партия и приноса на българската делегация в нейната работа.
Програмата завърши с интерактивна учебна игра, в която разделени на отбори, младежите се състезаваха да отговарят на въпроси от областите: Институции на ЕС; Процедури за вземане на решения; Абревиатури; Разширяване на ЕС; История на европейската идея; Политики на ЕС.
В неделя, обучението продължи с представяне на механизмите по които се осъществява връзката между евродепутатите от ГЕРБ с избирателите. Участниците бяха запознати с начина по който евродепутатите от ГЕРБ изпълняват поетите предизборни ангажименти. В тази връзка им беше представена изградената през първата година от техния мандат мрежа от Информационни центрове в 8 града - Русе, Габрово, Бургас, Варна, Пазарджик, Смолян, Враца, София/, разяснена тяхната мисия, цели, както и конкретната им дейност. Младежите научиха още, че освен чрез офисите си в България, евродепутатите от ГЕРБ осъществяват връзка с избирателите и чрез своите лични интернет страниците и блогове.
Още по-голям интерес и повече въпроси предизвика втората основна тема в обучението, посветена на потребителските права. За целта, на младежите бе представена правната уредба за потребителска защита в рамките на вътрешния пазар. Те бяха подробно запознати с Европейския дневник – ученическо издание на ЕК, насочено към младите потребители с основна информация за техните права и полезни съвети.
Освен да повиши информираността на членовете на МГЕРБ за Европейския съюз и за работата на българската делегация в ЕНП, семинарът успя да разясни и европейската политика за защита на потребителите - една от най-важните политики в ЕС. Това го доказаха резултатите от провелият се след края на обучението тест, който показа как участниците в обучението са усвоили новите знания.

Няма коментари: