вторник, септември 09, 2008

ДЯСНАТА ПОЛИТИКА - ЕДНА ГОДИНА СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕС И ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2009

16.06.2008 г.

Международна конференция на Европейските студенти демократи и МГЕРБ в България

В периода 11 – 15 Юни 2008 г., с любезната подкрепа на Фондация Конрад Аденауер, София бе проведена четиридневна международна конференция на Младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ) и най-голямата студентска организация в Европа, т. нар Европейски студенти демократи (EDS).

Темата на мероприятието, което се състоя в Пловдив (от 11 до 14 Юни) и в София (от 14 до 15 Юни), бе: Дясната Политика - Една Година след Присъединяването на България към ЕС и преди Европейски Избори 2009. То бе свързано с провеждането на т.нар “Policy Days”/“Study Trip” на Европейските студенти демократи, и имаше за цел:

  • от една страна да запознае участниците с предизвикателствата пред новата дясна политика в България, както и да акцентира върху активното участие, което страната ни в лицето на МГЕРБ може да играе в студентското пространство на Балканите.
  • от друга страна да запознае участниците (40 на брой, представители на различни европейски държави) с предизвикателствата пред дясното пространство от двете страни на Атлантика, една година преди изборите за Европарламент.

След кратко приветствие от страна на председателката на EDS – Ана Жанин, председателката на МГЕРБ - Моника Панайотова и международния секретар на ПП ГЕРБ – Радослав Точев, отправено към гостите от Германия, Австрия, Португалия, Франция, Унгария, Полша, Кипър, Норвегия, Хърватска, Сърбия, Украйна, програмата започна с очертаване на предизвикателствата пред новата дясна политика в България. Румяна Бъчварова, Изпълнителен директор на социологическа агенция "Маркет линкс" отбеляза, че основната криза, съществуваща в България е, че имаме на лице много десни избиратели и малко ефективни партии, ниска електорална подкрепа, организационна слабост, и липса на ясна дясна кауза. В тази връзка тя направи уточнение, че за момента единствено ПП ГЕРБ е изключение и има дясна управленска програма и 60% подкрепа от нейните привърженици. След като очерта предизвикателствата пред дясното пространство в България, а именно:

  • липса на идеи;
  • потребност от нова дясна младежка политика;
  • необходимост на съвременната дясна политика от ресурсна ориентираност (кадри);
  • изграждане и възстановяване на политическите традиции на дясното;
  • изработване на секторна политики;
  • създаване на политическа теория;
  • прилагането на много повече «политика», която да е дясна,

г-жа Бъчварова заключи, че не трябва да забравяме, че успехът на българското дясно ще бъде и успех на европейското дясно.

С цел запознаване на Европейските студенти демократи с Младежката организация на ПП ГЕРБ бе направена презентация на МГЕРБ от нейното сформиране, учредяване до днес.

В отговор на споменатите по-горе предизвикателства, председателката на МГЕРБ Моника Панайотова и Международният секретар на ПП ГЕРБ Радослав Точев отправиха предложение към своите колеги от EDS за сформирането на Балканско Европейско Студентско пространство, чрез представяне на своята идея за създаване на т.нар “Балкански Еразмус”. Представеният проект има за цел чрез образование и мултикултурен диалог да започне поетапен процес на преодоляване на негативните стереотипи и нагласи, наслагвани с години между балканските народи. С акцент, че балканските народи имат много повече неща, които ги обединяват, отколкото ги разделят предложението на МГЕРБ, се състои в провеждането на двуседмични посещения на 100 студенти с пълна стипендия в университети от региона. То бе широко прието от представителите на EDS с ясно изразено желание за доразвиване и обогатяване на идеята .

На следващия ден участниците имаха възможността да се запознаят с интерактивния анализ на “американските избори, в контекста на предстоящите европейски, както и с начините за популяризиране на десните ценности на Патрик Игън, Директор за Централна и Източна Европа на Международния Републикански Институт.

Успоредно в програмата бе заложено представяне на страната ни, нейните богатства и културно многообразие, отчитайки факта, че 2008-ма е обявена за година на междукултурния диалог в ЕС.

Пристигайки в София, участниците бяха приветствани в заседателната зала на Столичен Общински съвет (СОС) от Малина Едрева, председател на групата на ПП ГЕРБ в СОС и Ирина Йорданова, председател на комисията по Европейски въпроси към СОС. Европейските студенти демократи имаха възможността да получат интересни отговори от общинските съветници и районни кметове на ГЕРБ, свързани, както с местни, така и с европейски проблеми.

По време на официалната вечеря, с която завърши международната конференция лидерът на ГЕРБ и кмет на София – Бойко Борисов приветства младежите.

В резултат на МГЕРБ бе предоставена възможността да подаде своите документи за членство към EDS веднага след приключване на конференцията, за да могат да бъдат разгледани през Юли 2008 г. по време на Летния университет на Европейските студенти демократи в Малта.

Положителните отзиви отправени към организаторите създадоха подходяща основа за бъдещи съвместни инициативи и сътрудничество с участниците, от позицията им, както на представители на EDS, така и на техните национални младежки организации.

Конференцията беше широко отразени в местните и национални медии.


Няма коментари: