неделя, декември 06, 2009

МГЕРБ стана част от голямото семейство на YEPP


05.12.09 г.

МГЕРБ придоби статут на член-наблюдател в YEPP (младежката организация на Европе
йската народна партия) и бе призната от младежките дясноцентристки организации от цяла Европа за равноправен на тях партньор. Това се случи по време на международния семинар на YEPP в Тирана, Албания, който се проведе от 3 – 6 декември 2009 г. В провелото се от борда на YEPP гласуване МГЕРБ бе подкрепена единодушно от повече от 30 младежки организации от цяла Европа. Статутът на наблюдател е основната стъпка към придобиването на пълноправно членство в младжката организация на ЕНП. След така постигнатия успех, МГЕРБ вече може да участва активно в определянето на политиките на европейско ниво, чрез участието си в най-голямата международна младежка организация. Следващата стъпка, наред с пълноправното членство, е и придобиването на право представителите на МГЕРБ да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на YEPP.

На семинара в Тирана участие взе международният секретар на МГЕРБ Христо Гаджев, който представи организацията пред участниците и изтъкна качествата на най-голямата дясноцентристка организация в България. “В основата на МГЕРБ са залегнали основни ценности като върховенството на закона, свободата на личната инициатива и ценностите на ЕНП. Ние доказахме нашата отдаденост да работим за формирането на политики, фокусирани върху личността, не само на национално, но и на европейско ниво, за да постигнем просперитет за всички граждани на Европа. Ето защо съм убеден че МГЕРБ ще бъде достойно попълнение в семейството на YEPP”, каза той.

По време на конференцията гостите бяха посрещнати от министър-председателя на Албания Сали Бериша. Той им благодари, че са посетили страната и представи ситуацията в Албания, като помоли за подкрепа за падане на визите през 2010 г. В семинара взеха участие още и министрите на европейската интеграция; на вътрешните работи; на отбраната; на инфраструктурата, транспорта и телекомуникациите. Специално участие в семинара взе и еврокомисарят и заместник-председател на ЕНП Антонио Таяни.

На предстоящия конгрес на ЕНП в Бон председателят на МГЕРБ Моника Панайотова ще се срещне с борда на YEPP, за да благодари лично за гласуваното доверие и приемането на МГЕРБ в голямо младежко европейско семейство.

Следващият семинар на младежката организация на Европейската народна партия ще се проведе в София и Пловдив, България, в периода 18 – 21 февруари 2010 г., като негов домакин ще бъде МГЕРБ.

Няма коментари: