вторник, декември 29, 2009

МГЕРБ проведе за първи път Зимен Университет


21.12.09 г.

МГЕРБ продължава традицията си да организира обучения на своите членове. След есените модули на третата Политическа академия, за да отбележат края на една ползотворна 2009 година, над 70 членове на МГЕРБ от всички области на страната се събраха, в периода 18 – 19 декември 2009г, на Зимен Университет в Боровец, организиран с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер”. Това е своеобразен финал на изключително активна година, в която младежката организация на ГЕРБ организира две Политически академии, Летен Университет и редица обучения на своите членове. По този начин те придобиват редица умения, които да им бъдат полезни в бъдещото им професионално развитие, както в публичния, така и в частния сектор.

Събитието бе открито от г-н Андреас фон Белов, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” в София и Моника Панайотова, председател на МГЕРБ и народен представител в 41-то НС. Г-н фон Белов постави три акцента в своето обръщение към младите – впечатления от встъпването му в длъжност в България и енергийната зависимост на страната ни от Русия, изборите за национален парламент на 5 юли, които позволиха на ГЕРБ да сформира правителтсвото за европейско развитие на България, съставено от млади и активни министри и обобщи успешните проекти, които фондацията е реализирала с МГЕРБ и които са допринесли днес в управлението да има много млади хора, както в изпълнителната, така и в законодателната власт, както и изрази ясната си подкрепа за предстоящи обучения и инициативи през 2010 година.
В потвърждение на това, че един от основните приоритети на ГЕРБ е инвестирането в младите хора, в Зимния Университет взеха участие и младите депутати от МГЕРБ, парламентарни секретари и представители на изпълнителната власт. Основен акцент в програмата бе развитието на младежките политики в България, където с участниците дискутира г-жа Светлана Ломева – зам. министър на МОМН, отговарящ за младежките политики. В края на втория ден младежите й представиха своите предложения за развитието на младежкия сектор в страната и се запознаха със свършеното в МОМН през 100 дни на правителтсвото за европейско развитие на България.
Европейският аспект в дискусиите вложиха евродепутатите на ГЕРБ Илиана Иванова и Владимир Уручев, които от своя страна представиха дейността на европейските парламентаристи, предизвикателствата след влизането в сила на Лисабонския договор, развитието на европейската енергийна политика и на българските енергийни проекти, както и резултатите от срещата в Копенхаген. Особен интерес събуди и представянето на възможностите за стажове и работа в европейските институции, които те ще реализират за предтавители на МГЕРБ през 2010 г. Балканското измерение на външната политика на страната бе представено от Радослав Точев, Съветник по външнополитическите въпроси на Министър – председателя, Република България.
В национален аспект, реформите провеждани от правителството на ГЕРБ бяха представени от Владислав Горанов – зам. министър на Финансите.
Друг основен акцент по време на университета бе подготовката в лидерство и екипност, където дискусиите ръководи г-жа Ирен Соколова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и експерт по социална психология. Чрез интерактивни сесии и работа по групи участниците имаха възможността да работят върху начините за структуриране на Н
ационален младежки съвет в България, като в последствие трябваше да опишат как са сформирали екипа си, как са си разпределили ролите в него, кой как се е чувставал и до колко е съумял да лансира идеите си и те да залегнат при презентацията на групата.

За финал, административния секретар на партията Цветомир Паунов, представи на участниците приоритетите и предизвикателствата пред бъдещото развитие на проекта ГЕРБ.

Във формите за обратна връзка учасниците отбелязаха отзиви за чудесна организация, максимална ефективност и успешно съчетание на лектори и обучавани. Те изразиха силно желание за участие в предстоящите обучителни мероприятия на МГЕРБ през 2010 г.

Няма коментари: