вторник, ноември 24, 2009

Евродепутатът Владимир Уручев се срещна с младежите от ГЕРБ


23.11.09 г.

„Всяка държава търси разнообразни източници на енергия. За страни като Италия и Франция това означава връзки с Русия и за това те залагат на проекта "Южен поток". За страните от Централна и Източна Европа в момента Русия е основен доставчик на газ. Трябва да търсим друг източник - в Кавказкия регион, Иран, Близкия Изток” - това заяви евродепутатът Владимир Уручев в Пловдив по време на среща с младежи от ГЕРБ, които участват в семинар на тема “Стратегически публичен мениджмънт”. Според експерта, България трябва да диверсифицира своята енергийна политика. За страната ни трайно
решение на проблема е проектът "Набуко" и по тази причина той е приоритетен. От икономическа гледна точка за България много интересен е проектът "Южен поток", от който страната ни ще има икономически ефект от стотици милиони евро от таксите. Но за да запазим тези такси, трябва да запазим собственост, заяви евродепутатът Владимир Уручев в отговор на многобройните въпроси, зададени му от младите хора. Проектът "Набуко" ще струва 15 милиарда евро, а "Южен поток" - 26 милиарда евро. Напоследък има публикации от западни анализатори, според които обаче "Набуко" може да се окаже блъф, защото няма газ за него. И двата проекта разчитат на едни и същи доставки - от Каспийския регион, е мнението на експертите.

Момичетата и момчетата от МГЕРБ проявиха интерес и към бъдещето на АЕЦ "Белене". Ако този проект беше поставен на правилна икономическа основа, изобщо нямаше да се дебатира. Кардиналната грешка е, че всичко е предрешено и трябва да се намери инвеститор в технология, която не познава. Нещата са предрешени с избора на технология и оборудване. Необходимо е да се намерят инвеститори, които да си направят оценка на риска, да изберат технология и срокове, каза Владимир Уручев. В продължение на час участниците в срещата разговаряха с евродепутата от ГЕРБ и за бъдещето на проекта "Бургас - Александрополис", за ограничаването на вредните емисии, за използването на възобновяемите енергийни източници, за избора на президент и външен министър на Европейския съюз и за Лисабонския договор.

Освен Владимир Уручев, за среща с участниците в семинара и в Третата политическа академия на ГЕРБ, по покана на народния представител и председател на МГЕРБ Моника Панайотова, в хотел "Империал" в Пловдив пристигна и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Няма коментари: