вторник, ноември 24, 2009

На „Политическа култура и Как да общуваме с медиите” се учеха МГЕРБ на втория модул от Третата политическа академия

23.11.09 г.

В периода 19 – 22 ноември 2009 г., с любезната подкрепа на Фондация „Конрад Аденауер”, в парк – хотел „Империал” в гр. Пловдив бе проведен втория модул от Третата политическа академия към ПП ГЕРБ на тема „Политическа култура и Как да общуваме с медиите?”. Тя бе официално открита от г-н Иван Тотев – областен управител на град Пловдив и областен координатор на ПП ГЕРБ – Пловдив и НИС на МГЕРБ.

В четиридневното обучение, участие взеха над 50 представители на МГЕРБ от цялата страна. Сред основните теми, на които бе поставен акцент бяха: „ Медийно Присъствие, Теория и Практика “;„ Политическата Реторика – Теория и Практика”; ”Политическа Култура „.

Обучението на тема „Mедийно присъствие, теория и практика “ имаше за цел да разясни на участниците разликата между отделните видове медии и начинът, по който трябва да се държат пред камера, микрофон, печатна медия, както и практически да подготви участниците за изяви в медиите и общуването с тях. Младите участници разбраха какъв “Dress code” трябва да спазват, посещавайки различните видове медии, с оглед декора на телевизионното студио, светлината и камерите. По време на обучение участниците се запознаха още и с разликите между формалните и неформалните контакти с медиите и получиха практически знания за изготвяне на прессъобщение и новина, чрез провеждането на редица упражнения. Обучението на тази тема приключи чрез провеждането на симулация на пресконференция и дебат, на които участниците имаха възможност да покажат усвоеното до този момент на академията и да доизградят правилното поведение и изразяване пред микрофон и камера. Лектори на панела бяха Севделина Арнаудова - ПР, Пресцентър на парламентарната група на ПП ГЕРБ в НС и Никола Николов - журналист, Балкан Българска Телевизия (ББТ).

Вторият панел от обучението бе по „Политическа реторика – теория и практика “ и имаше за цел да подготви участниците за водене на политически дебат в условията на българската действителност и да им предаде умението да боравят с въпроси и реплики по време на неговото провеждане. По време на панела участниците имаха възможност да се запознаят с политическите идеологии и как те биват прилагани по време на предизборни кампании. Проведено бе и упражнение с въпроси, свързани с разкриването на отделни политически и икономически свободи, за да могат участниците да видят как се ситуират по оста – крайно леви, леви, либерали, десни, крайно десни. След всеки въпрос имаше дебат между участниците, възникнал в следствие от различните отговори на въпроси от упражнениетос цел очертаване на разликите между „ляво и дясно”. Участниците бяха запознати и с различните възприятия за Лявото и Дясното пространство в Европа и САЩ и различните ценности и принципите на тези политически пространства. Лектор на панела бе Радослав Точев - съветник по външнополитическите въпроси на министър – председателя на Република България.

В предполследния ден от академията участниците имаха възможността да се срещнат и с евродепутата Владимир Уручев - член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, Зам. член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Младежите получиха информация за работата на евродепутата в ЕП, за протеклите избори за президент на ЕС и отговорник за външната политика, както и получиха отговори на различни въпроси, в сферата на енергетиката. Участниците в академията имаха възможността също така, в неформална обстановка, да се срещнат и със Симеон Дянков - вицепремиер на Република България и Министър на финансите. По време на срещата младежите от ГЕРБ имаха възможността да разговарят открито с вицепремиера по различни политически въпроси, свързани с настоящото управление на Република България и ролята на младите хора в него.

Вторият модул от Политическата академия към ГЕРБ бе закрит от Моника Панайотова – председател на МГЕРБ и народен представител в 41-то НС и членовете на НИС.

Третият и последен модул от Академията ще бъде проведен през м. януари 2010 г. и ще бъде посветен на обучение по реторика и публична реч.

Няма коментари: