вторник, ноември 24, 2009

МГЕРБ взе участие в конференция на младите лидери от Балканите

23.11.09 г.

От 20 до 22 ноември 2009 г. в с. Маврово, Република Македония младежите на ВМРО-ДПМНЕ бяха домакин на тридневна конференция на лидерите на десните младежки политически организации от Балканите.
Събитието се проведе в контекста на отбелязването на 20 години от началото на Прехода, чиито резултати са най-трудно постижими именно на Балканите. Затова и основното послание бе свързано със сътрудничеството между балканските държави за пълното включване на региона в рамките на Европейския съюз.
По време на конференцията, финансирана от Фондация „Конрад Аденауер”, младежите на ГЕРБ бяха представени от Калин Захариев, заместник междунроден секретар на МГЕРБ.

20 ноември, петък
Тридневната програма стартира при голям медиен интерес на пресконференция в столицата Скопие, на която събитието бе представено като стъпка напред в трансграничното сътрудничества на Балканите. Участниците бяха посрещнати и приветствани от официалния представител на Фондация „Конрад Аденауер” в Македония – Хенри Бонет.
След кратка неофициална среща на участници и организатори всички отпътуваха за курортното планинско селище Маврово, където бе организирана приветствена вечеря от името на Фондация „Конрад Аденауер”.
По време на опознамателната среща мужду участниците те бяха поздравени от Гордана Янкулоска – министър на вътрешните работи на Македония, която разказа как самата тя е била част от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ.


21 ноември, събота
Първият панел от конференцията бе фокусиран върху причината, поради която един млад човек би се заел с политика, от което бе изведена и ролята на младите в политиката.
Вторият панел за деня премина в представяне на организациите в конференцията с акцент върху ролята на младите в политиката, особено кагото става въпрос за Балканите.
Младежите на ГЕРБ получиха множество поздрави за убедителната изборна победа и приноса на бладите в това. Особено впечатление направи включването на много младежи в изпълнителната и законодателната власт в България, за което получихме висока оценка.
МГЕРБ бе изтъкната като една от малкото десни младежки политически организации на Балканите, която залага на трансграничното сътрудничество в региона.
Калин Захариев представи визията за ролята на младите в управлението и сподели мнението си затова, че Балканите като регион трябва да са включени в ЕС. По този начин регионът може да е най-сплотения от целия Европейски съюз, поради сходните култури, обичаи, традиции и история.

22 ноември, неделя
Третият панел от конференцията акцентира върху сътрудничеството между балканските държави, последван от кратка дискусия и обобщение на основните теми.
След като участниците се обединиха около визията за Балканите като част от ЕС и НАТО, семинарът бе закрит.

Няма коментари: