вторник, ноември 24, 2009

Младежи от ГЕРБ се обучаваха как да разработват европейски проекти

18.11.09 г.

На 17 ноември 2009 г. в Колежа по икономика и мениджмънт в гр. Благоевград се събраха над 50 младежи от Благоевградска и Кюстендилска област, за да се запознаят с оперативните
програми и как да кандидатстват по тях. Обучението под мото „Европейската солидарност-европейските фондове” беше организирано от Националния изпълнителен съвет на МГЕРБ, а главен лектор беше Калин Захариев-експерт към вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и член на НИС на МГЕРБ.

Презентационната част на обучението включваше всички оперативни програми, европейски фондове и какви са стъпките в разработването на качествен проект, с който да се кандидатства по тях. Младежите разбраха как се формират европейските фондове, защо е необходимо финансиране, към кого трябва да се обръщат за кандидатстване, кой одобрява проектното предложение и всички останали практически въпроси, свързани с разработването на добър проект.

В края на презентацията стана дума и за основните приоритети на МГЕРБ за 2010 година. Калин Захариев обясни, че откакто е създадена, партията има 3 приоритета: развитие на собствените членове чрез обучение, печелене на избори и сътрудничество с други младежки партии от Европа. „След като спечелихме изборите обаче, приоритета с най-голяма тежест е първия-развитие на нашите членове”, обяви Калин Захариев.
На срещата беше обсъдено и участието на младежите в предстоящия Зимен университет в Боровец от 18 до 20 декември, който се организира от НИС на МГЕРБ. Любопитното за този университет е, че не всеки може да участва в него. Необходимо условие е, всеки младеж да изготви проект на Закон за младежта, да изпрати предложението си до централата на ГЕРБ и ако проекта му бъде одобрен, чак тогава може да се включи в университета.


Участниците в обучението бяха поздравени от Георги Андонов – депутат в 41 НС, който разказа за първите си впечатления от дейността му като народен представител. Присъства и Калин Каменов, младежкия лидер в областта, който не скри задоволството си задоволството си от факта, че младежката организация на ПП ГЕРБ Благоевград е най-многочислена и продължава да се разраства.

Няма коментари: