понеделник, ноември 02, 2009

Представители на МГЕРБ взеха участие по програмата "Млади български политици"

28.10.09 г.

На 26 и 27 октомври 2009 г. по покана на представителството на Европейската комисия в България и програма „Млади български политици”, бе организирано работно посещение в Брюксел. Покана за визитата получиха представители от младежките организации на парламентарно представените партии, както и участниците в политическото предаване „ Големият избор”. Милен Николов и Мария Папратилова бяха представителите на ПП ГЕРБ. Целта на програмата е запознаване с работата на европейските институции.
Основните теми разгледани по време на двудневното посещение бяха Младежка политика, Енергийна политика, Борба с корупцията, Кохазионна политика и Търговска политика на Европейския съюз. Презентации по темите направиха представители на различните дирекции към Европейската комисия, като участиците в програмата имаха въможноста да се запознаят в детайли с основни моменти от секторните политики на общността.

Програмата „Млади български политици” се финансира от Европейската комисия и цели да запознае и въведе млади социално-отговорни хора в спецификите на работата на комисията и политиките на ЕС и в последствие да им помогне да се развият и допринесат за общото икономическо, социално и културно обогатяване.

Беше акцентирано на важността от интегриран подход и целенасочени, волеви действия в посока енергийните и климатични проблеми на съюза и света, като цяло.

С голяма приоритетност е Младежката политика. Отдава се голямо значение на развитието на младото поколение, което е припознато, като генератор на нови идеи и носител на сериозен потенциал. Иновативното мислене и все по-голямата социална отговорност правят младите ценен ресурс за застаряващия европейски съюз.

Отново не беше пропусната възможността да се покаже, че ЕС забелязва и оценява усилията и действията на Българското правителство за възвръщане на доверието към страната. Мерките за борба с корупцията и овладяване на кризата срещат одобрението на европейските институции. За пример беше даден първият и единствен голям инфраструктурен проект – софийското метро и беше декларирана готовност ЕК да подпомогне завършването и на планираните други големи от стратегическо значение.

Няма коментари: