събота, май 28, 2011

В Софийския университет се проведе публична дискусия "Аз съм "ЗА" Шенген"


27.05.2011 г.

Днес в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща-дискусия на тема „Защо съм „ЗА“ Шенген“ с участието на г-жа Моника Панайотова и д-р Андрей Ковачев. Поканата към тях бе отправена от Студентски клуб на политолога, като срещата се яви своеобразно продължение на традицията на клуба за водене на дискусии с изявени политици и общественици на тематика с важна обществена насоченост.

Моника Панайотова и Андрей Ковачев запознаха присъстващите с това какво е Шенген, защо е важно за една страна да е член на шенгенското пространство и конкретно какви ще са ползите за България от присъеденияването й към него. Освен това бяха отразени и конкретните действия от страна на българското правителство, които са довели не само до стопроцентовата ни техническа готовност на този етап, но и до постигането най-вече на единомислие и надпартиен консенсус по темата Шенген, осмислена като единна национална кауза.

България е пълноправен член на ЕС и присъединяването към Шенгенското пространство е част от реалната интеграция на страната. Отлагането не е беда, но е предизвикателство за имиджа на страната, като същевременно забавянето на членството в Шенгенското пространство може да доведе до поставянето на нови критерии и да повиши евроскептицизма в България. Нашата страна може да бъде полезна в дискусиите за опазване на външните граници на ЕС , особено в момента, когато тези въпроси излизат силно напред в дневния ред на ЕС. Ползите от членството на България в Шенгенското простраство са както политически и икономически, така и за самите граждани. Това бяха само част от акцентите, които бяха поставени по време на дискусията, в която активно участие взеха и самите студенти с компетентни коментари и актуални въпроси по тематиката.

Няма коментари: