петък, май 27, 2011

МГЕРБ стартира информационна кампания "Аз съм за Шенген"


27.05.2011 г.

Днес бе дадено начало на инициативата „Аз съм за Шенген”, организирана съвместно от МГЕРБ и евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент. На среща с журналисти в сградата на Народното събрание кампанията бе представена от зам.-председателя на ПП ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов, председателя на МГЕРБ Моника Панайотова и евродепутатите Андрей Ковачев и Владимир Уручев. При представянето беше акцентирано върху позитивния характер на идеята да бъдат инфомирани гражданите за правата, които те ще имат в рамките на Шенген.


За целта е изготвена специална брошура, т.нар. наръчник за пътуване в Европа, която отразява основни факти, свързани с Шенгенското пространство – история, страни-членки и др. Специално внимание е отделено на стандартите за сигурност - премахването на контрола по вътрешните граници за сметка на по-строгите мерки на външните и „Шенгенската информационна система”, която спомага за по-активно сътрудничество между европейските страни в борбата срещу престъпността. В брошурата е поместена и полезна информация за това какви документи са необходими при пътуване в рамките на Шенген с автомобил и самолет, в това число и някои по-важни митнически разпоредби, свързани с преноса на стоки и пари. Посочени са и контактите на българските дипломатически служби в шенгенските страни, както и информация за това как да се реагира при спешен случай.

След като бе даден старт на кампанията младежите раздадоха от книжките на присъстващите в кулоарите на Народното събрание депутати, журналисти и гости. Като единодушно бе становището в подкрепа на българското членство. Инициативата продължава като младежите на ГЕРБ ще информират гражданите в цялата страна за правата, които те ще имат след влизането ни Шенгенското пространство.

Няма коментари: