вторник, юли 14, 2009

Председателят на МГЕРБ и депутат Моника Панайотова:Това, че Маниака преди е имал афинитет към определено изкуство, не значи, че не може да има бъдеще


14.07.09г.

Г-жо Панайотова, какви ще бъдат вашите задачи като депутат първи мандат?

Все още не сме уточнили комисиите в Народното събрание, но аз лично бих искала да се занимавам от една страна с Комисията по европейски въпроси, тъй като с това съм се занимавала преди да бъда председател на младежкия ГЕРБ - работила съм по различни проекти за интеграция на страни от Източна Европа, и другият ми приоритет са младите хора и младежта, затова мисля, че трябва да се създаде актуализиран вариант на младежка стратегия, така че да се използва потенциала на младите особено в условия на криза, защото те са много по-гъвкави, много по-адаптивни. Евентуално, ако има необходимост, да се създаде и нормативната рамка на тази стратегия със закон. Така че тези две комисии ще ми бъдат приоритет.

В Комисията по европейски въпроси трябва да създадем Закон за зелената карта, който да даде по-лесен достъп на граждани от български произход до трудовия пазар - примерно на бесарабските българи, тъй като те по-лесно биха се интегрирали. И от друга страна, тази Държавна стратегия за младежта и Младежки съвет, и ако е необходимо, пак казвам, и създаване на нормативната рамка.

Коя от двете комисии ще оглавите?

Все още не се знае, но до броени дни ще стане ясно.

С какво този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще се различава от предишния?

Като начало ще има нови правила и то правила, които ще бъдат уважавани от представителите на нашата група. Все пак основната мотивация на повечето колеги е именно да са носител на новото и на промяната и това, което ние не харесваме в момента в статуквото, сега ни се даде шанс да направим нещо по-различно. Така че като начало няма да се гласува с чужди карти, ще се присъства в зала, ще се работи активно в комисиите и в крайна сметка трябва да направим така, че Народното събрание да бъде една уважавана институция, а не да се възприемат депутатите само в негативен аспект. Това са хора, които са народни представители, т.е. представители на народа, той им делегира права, съответно ние трябва да оправдаем това доверие.

Какво ви каза Бойко Борисов на вчерашната първа опознавателна среща на депутатите от ГЕРБ?

Той постави акцент върху отговорността, която безспорно смятам, че всеки един от нас усеща и безспорно трябва активно да работим. Това е, което е като послание. Трябва да работим активно и да сме отговорни към това, което правим.

Как окуражихте тези от колегите ви, които са притеснени от първия си ден в Народното събрание?

Не съм се срещала с притеснени колеги, поне на мен не са ми го споделяли. Възможно е такава да е първоначалната емоция, но когато започне същинската работа, като започнат да се появяват резултатите, вече всичко ще се нормализира. Лично на мен не са ми споделяли, че са били притеснени.

Одобрявате ли забраната за пушене в парламента? Малко са ръкопляскали, когато е станало ясно, че тя ще продължи да важи.

Като непушач да. Но за да сме максимално толерантни, предполагам ще намерим баланс, така че и двете страни да останат доволни. Все още се уточнява Правилника за вътрешния ред.

А обсъждахте ли с колко ще бъдат намалени комисиите в новия парламент? Кои ще отпаднат?

Още не е фиксирано, но определено има тенденции за намаляване на броя на комисиите, за да може да е много по-ефективна работата.

Обикновено комисиите съвпадат с министерствата, така ли ще бъде сега?

Не мога да отговоря сега, зависи кои министерства в крайна сметка ще останат.

Какво предизвика това подмладяване на състава на висшия законодателен орган в страната? Колко всъщност са представителите на младежкия ГЕРБ сред депутатите?

Дотук 5 човека са от МГЕРБ с мен в парламента. Има много млади хора. Според мен определено е за добро, защото младият човек държи на репутацията си, не би искал да бъде компрометиран, защото в крайна сметка той продължава и след тези четири години развитието си в страната. Младите хора са по-гъвкави, по-склонни са да излизат от рамките.

Маниака отива в ДАМС, нали? Отзовахте ли го от парламента? Беше ли на срещата?

Да, отива. Не беше тук, той си подаде оставката.

Това не е ли конюнктурно решение?

Не, не бих казала. Младежите са изключително отговорни и съвестни. Това са хора, които наистина искат да се промени нещо в страната ни, така че никой не би искал партията ни да бъде компрометирана. Той е изключително отговорен и съвестен към работата си. Като председател мога да кажа, че работата му като координатор на МГЕРБ в Бургас, е била безупречна.

Защо изобщо го включихте в листите, щом като сега се оказа неудобен?

Не бих казала, че е станал неудобен. Просто по различен начин бяха представени нещата. В крайна сметка това са номинации на структурите, хората от структурата номинират кандидатите за депутати. Така че това не е спуснато решение отгоре, той бе излъчен от хората в региона, които го познават.

Щом той се ползва с доверието на хората, защо трябваше да излиза от парламента, без дори реално да стане депутат?

Защото той не искаше по никакъв начин организацията да бъде компрометирана и със сигурност ако му се даде шанс да покаже какво може, защото за мен той не е Маниака, а Тодор Йосифов, координатор на младежите от Бургас. Това, че навремето е имал афинитет към определен тип изкуство, не е причина в крайна сметка да не може да се развива в бъдеще.

интервю на

Няма коментари: