вторник, юли 14, 2009

Моника Панайотова беше на посещение в Съвета на Европа, където изрази надеждата си за едно „стабилно” ново правителство


11.07.09г.

Моника Панайотова – председател на МГЕРБ и мажоритарен кандидат за народен представител от 24 МИР София беше на посещение в Съвета на Европа в Страсбург от 5 до 11 юли 2009 г. Там се проведе четвъртата по ред среща на завършващите Училища за политика от цяла Европа, организирана от Съвета на Европа. Темата беше „Глобални предизвикателства пред демокрацията” , а
дискутираните проблеми се въртяха основно около финансовата криза и отражението й върху демократичните политически системи и страните от прехода и разширяването на Европейския съюз; съвместимостта на демокрацията с бизнеса; човешките права; опазването на околната среда.
Наред с дискусиите бяха предвидени и редица посещения в Съвета на Европа, Съда по правата на човека, както и регионални срещи на отделните училища за политика.
В последния ден на посещението бе предвидено голямо празненство по случай 20 години от вдигането на Желязната завеса. В същия ден своите дипломи за завършено обучение получиха и всички участници в програмата, близо 700 човека от 16 държави.

На първата сесия на „Университет по демокрация”, Моника Панайотова бе аплодирана от над 700-те участника в мероприятието, научавайки, че става народен представител в българския Парламент.
Най-младият народен представител от спечелилата изборите в България партия ГЕРБ изрази надеждите си пред „ЕвроФора” ГЕРБ да сформира „стабилно” правителство, без да се налага да прави прекалено много компромиси в една или друга посока.


Ето как „ЕвроФора” представи на образа на Моника Панайотова:
„След ка
то учи Международни отношения (включително и във Франция), Моника Панайотова работи като директор в неправителствена организация, но напуска, когато се присъединява към новата партия на Бойко Борисов. Там тя става председател на младежката организация, преди да бъде издигната за народен представител и да влезе в Парламента. Говори перфектно както френски, така и английски език. Единственото, за което съжалява е, че за малко не успява да влезе в Европарламента, но се надява да участва активно в българската делегация в парламентарната асамблея, чиято следваща сесия ще се проведе в края на септември.
Интересувайки се от глобална, европейска и младежка политика, тя е наясно за нуждата от възстановяване на българската икономика – с въвеждането на електронна администрация, чрез която може да се развие и повиши капацитетът на младите хора, получавайки по този начин една прозрачна, доспъпна и ефективна администрация. Комбинирайки младоста със сериозната политическа мотивация, тя изглежда способна да постигне много от това, което й предстои. ”

Основателят и директор на „Училище за политика – София” Дмитрий Станичев сподели за „ЕвроФора”, че 36 от 45 кандидати (от общо 400 студенти) са избрани за народни представители. Освен Моника, друга доказала се в политиката дама от „студентите” на Станичев е европейският комисар Меглена Кунева, която също така беше избрана и за евродепутат.

„Училища за политика” не могат да те направят политически лидер, но могат да те научат как да станеш такъв: като спечелиш доверието на хората” – с тези думи Тери Дейвис, главен секретар на „Училища за политика” описа ролята им за формирането на новите лица в политиката.

На тазгодишната сесия на „Университет по демокрация” в Съвета на Европа Моника Панайотова изнесе и презентация на тема „Предизвикателства пред разширяването на ЕС към Западните Балкани”, като основна част от тезите в презентацията залегнаха и в декларацията, с която мероприятието завърши.

Няма коментари: