петък, юли 10, 2009

За ролята на младите в 41-вия парламент

10.07.09г.

От университета в парламента. Тези хора влизат в политиката с летящ старт. Те са интелигентни и по-начетени от зубърите в курса. И вероятно са чували, че политиката е мръсна работа. Но все пак искат да станат политици.

"За един млад човек, който е обзет от амбицията да свърши нещо политиката не би могла да е мръсна, защото младежкият устрем и желанието да се променят нещата няма нищо мръсно в това", заяви Борис Михайлов, каннидат-депутат от ДПС.

"Все пак младият човек има по-различен подход, по-различен манталитет, смятам, че това е начинът да се повлияе", отбеляза Моника Панайотова, кандидат-депутат от ГЕРБ.

"Всичките ми приятели заминаха в чужбина да търсят по-добър живот...от една компания от 10 души девет са навън. Аз останах тук, за да се боря, за да мога да направя живота им по-добър", коментира Деница Гаджева, кандидат-депутат от Атака.

Моника, Деница и Борис идват от младежките организации на своите партии. Звучат далеч по-спокойно и логично от своите лидери. Истерията при тях е сведена до нула. Не си правят илюзиите, че в парламента могат да предизвикат "сблъсък на поколенията".

"Аз съм привърженик на постепенното, стъпка по стъпка, така че приемствеността е най-добрият начин, защото все пак, когато комбинираш енергията с опита, тогава и резултатът е по-голям", допълни Моника.

"Ние сме децата на прехода. 20 години българското общество се опитва да се реформира и може би ние младите сме тези, които можем да изнесем тази финална битка", заяви Борис.

Колкото по-млад е един човек, толкова по-малко той е зависим от грешките на по-старите. Така ли ще е обаче и в политиката? И дали младите ще имат силата да се противопоставят на своите лидери, ако се налага.

"Ние сме лидерска партия, а знаете, че лидерът ни обича да следва правилата. И все па ние по-същия начин следваме и този пример", отбеляза Моника Панайотова.

"Има хора, от които да се уча. На първо място това е нашият председател Доган, който на първо място е един много разумен човек и който успява да предвиди нещата няколко хода напред", обясни Борис.

"Вижте се сега, всяка партия има някакво движение в пространството идейно. Всичко е базирано на това...няма как", добави Деница.

На 25 години, Стефан Стамболов е депутат. На 30 вече е председател на парламента. Каква роля ще си извоюват младите в 41-вия парламент, ще видим през следващите четири години.

bTV


Няма коментари: