понеделник, юни 01, 2009

Блицинтервю с Моника Панайотова, кандидат за евродепутат от ГЕРБ


28.05.09 г.

Моника Панайотова е на 25 години. Тя е магистър по Международни икономически отношения от УНСС и със специализация „Управление на международни проекти". Председател на младежката организация на ГЕРБ. До 2008 г. е директор „Проекти и връзки с обществеността" в Института за икономическа политика. Има специализации в областта на външните отношения. Владее френски и английски.

Въпрос: „В каква посока трябва да се развива ЕС - към Европейски съединени щати или към Европа на нациите?"

Моника Панайотова: „ГЕРБ, като част от ЕНП, подкрепя модела „ЕС - федерация" и в тази връзка ние ще работим за приемането на Лисабонския договор. За Европейски съединени щати все още е рано да се говори. Предизвикателство пред Европа е да се изгради европейска идентичност и това ще бъде една от основните цели в бъдеще пред ЕС по-широка интеграция в ЕС. „

Въпрос: „Какво мислите за бъдещото разширение на съюза - трябва ли и кога страните от Западните Балкани и Турция да станат членки на ЕС?"

Моника Панайотова: „ГЕРБ подкрепя присъединяването на Западните Балкани и европейската перспектива за членство. Но пред тях седят три основни предизвикателства: едното е финансовата криза; второто е Лисабонският договор, защото както каза Никола Саркози без Лисабонски договор разширяването е невъзможно; и трето - двустранните взаимоотношения. Ние подкрепяме разширяването на Балканите и неслучайно сме направили редица двустранни инициативи със сестрински партии към ЕНП от региона за преодоляване на негативните стериотипи в отношенията между държавите от района и по-тясната индентификация с Европа."

Въпрос: „Какви трябва да се приоритетите на българското членство в ЕС?"

Моника Панайотова: „Приоритетна задача на всички е да се възстанови доверието към страната, да се възстанови имиджа на България в ЕС, за да може да бъдат отпуснати средствата за страната. Крайно време е да бъдем активен участник в дневния ред на ЕС и в тази връзка трябва да бъдем активни при присъединяване на нашите съседи към ЕС."

Въпрос: „А какви биха били вашите лични приоритети, ако бъдете избрана за представител на България в Европейския парламент?"

Моника Панайотова: „Аз бих работила върху тези два, които споменах, плюс акцент върху образованието и това гласът на младите наистина да бъде чут в Европа."

Моника Панайотова е кандидат за евродепутат от ГЕРБ и е на седмо място в изборната листа.


Няма коментари: