понеделник, юни 22, 2009

И младите в ГЕРБ знаят: БСП и ДПС искат ниска активност


22.06.09г.

Моника Панайотова в интервю за Dnes.bg
От: Андрей Любенов

Моника Панайотова е едно от новите лица в политическия живот. Тя излезе на преден план по време на евроизборите, на които зае седмата позиция в листата на ГЕРБ. Сега тя е кандидат за депутат, водач на мажоритарната листа на ГЕРБ в 24-ти МИР – София.

Там тя ще се изправи срещу сегашния министър на образованието Даниел Вълчев (НДСВ) и лидерa на СДС Мартин Димитров (Синята коалиция). Кандидат на БСП пък е изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Откога си в ГЕРБ?

От самото създаване на сдружението и учредяване на партията съм част от ГЕРБ – това означава приблизително от три години. В момента съм председател на младежката организация на ГЕРБ.

Какво научи за политиката досега?

Политиката е игра и колкото повече навлизаш в нея, идеализмът все повече започва да изчезва. Добре известно е, че едни пишат сценария, а други го играят.
Ако съумееш обаче да участваш и в двете, тогава наистина имаш шанс на принципа на „добрия пример”, да повлияеш нещата да се случват по правилния начин.
За това вярвам, че в нея трябва да навлязат повече млади хора. Под млади хора имам предвид не малки на възраст, а нови за тази сфера – специалисти, образовани и компетентни българи, които досега са стояли встрани от политическия живот.
Трябва да се сложи край на виждането, че политиката е място, където може да се постигнат облаги. Необходимо е да се даде път на можещите, а в тази насока категорично има какво още да се желае.

Авторитарна партия ли е ГЕРБ?

Авторитарна? Не. ГЕРБ е лидерска партия и това е напълно нормално.
Енергията на г-н Бойко Борисов е движещата сила, но когато заслужиш доверие на база постигнати резултати, получаваш нужната свобода. Така че всеки има шанс за изява в рамките на партията. В ГЕРБ сме екип.

Като ново лице в политиката какво искаш да кажеш на младите българи?

Да бъдат активни и да се включват в политическия живот. Само така може да се стигне до подмяна на модела и лицата, които гледаме толкова много години.

Как може да стане това, как хората ще започнат да се интересуват от политика?

В крайна сметка, когато гласуваш, ти определяш и как ще живееш. Дори това трябва да е стимул за участие в политическия живот. Крайно време е хората да погледнат на политиката като нещо, което може да промени живота им в положителна посока, а не само да го свързват с негативи.
Освен това партиите трябва да забравят практиката да мислят за гражданите само по време на избори и да бъдат активни само тогава, когато им трябват гласове. За това в ГЕРБ залагаме на прекия контакт с гражданите, и то не само по време на кампания.
Партиите трябва да инвестират в своите членове, за да може да се гарантира това, че когато те спечелят позиции, ще разполагат с нужните за адекватно управление личности. В тази връзка по инициатива на младежите в ГЕРБ бяха проведени две политически академии, редица обучения и специализации в страната и чужбина.

Ти си мажоритарен кандидат на ГЕРБ. Мислиш ли обаче, че от промяната на изборните правила и въвеждането на мажоритарен елемент има някаква полза?

Не. Изменението на правилата стана много късно и по начин, който не е ясен за хората. Такава система няма смисъл, защото няма да доведе до необходимите резултати. Освен това тя лишава много българи, които живеят в чужбина от правото им да изберат мажоритарен кандидат.
Аз лично съм привърженик на пропорционалната система с преференциален вот (като тази на изборите за Европейски парламент), но с по-нисък праг на преференцията.
По този начин, от една страна, гражданите ще имат възможността да посочат личността от партийната листа, на която имат най-голямо доверие, а от друга страна, партията гарантира за лицата в дадената листа и носи политическата отговорност за тях.

Защо кампанията за изборите за европейски и национален парламент премина по този странен начин – с малко конкретни предложения и идеи и много омраза към останалите претенденти?

Кампанията наистина преминава по неправилен начин. Вместо да се търсят решения и подкрепа сред хората на база идеи и реални предложения, партиите се нападат една друга.
Това определено е в интерес на някои политически сили, които по всякакъв начин се опитват да отблъснат хората от политиката, да отклонят вниманието от реалните проблеми и мерките за разрешаването им.
Радвам се, че ГЕРБ водим изцяло положителна кампания с конкретни предложения, това е европейският подход.

Кои партии визираш?

Ами БСП и ДПС. Това са партиите с твърд електорат, които имат интерес от по-ниска избирателна активност и които усилено пречат на реалния предизборен политически дебат.
Някои политически сили по всякакъв начин се опитват да отблъснат хората от политиката

Ще спре ли ГЕРБ гласуването с чужди карти?

Силно вярвам в това. Доказваме го с работата в Столичния общински съвет – местния парламент, и съм сигурна, че ще премахнем тази порочна практика и в националния.

Какъв ще бъде първият законопроект, който ще внесеш, ако станеш депутат?

Те са два. Единият е свързан с младежта, другият – с външната политика. Закон за младежта. Той трябва да бъде изграден на база актуализирана стратегия за младежта, като антикризисна мярка, която трябва да разработим. Отново поставяме младите в центъра на своята политика.
Това е бъдещето на страната и няма никакви съмнения относно това, че именно в тази насока трябва да се работи изключително активно.
Закон за зелена карта, който да подобри достъпа на граждани от български произход в чужбина до трудовия пазар в България.


Няма коментари: