четвъртък, ноември 04, 2010

Стартира кампанията "Младите говорят за Европа"

03.11.10 г.
На 2.11.2010 г. представители на МГЕРБ-София поставиха началото на първия етап от проекта ‘Младите говорят за Европа’. Инициативата е под патронажа на д-р Андрей Ковачев – ръководител на българската делегация и евродепутат от групата на ЕНП в Европейския парламент и се реализира със сътрудничеството на фондация ‘Пайдея’.

Целта на проекта е под формата на дебат да бъдат обсъдени теми, свързани с европейската идентичност, общностното гражданство и мястото на България. Темата е особено актуална в период, когато след приемането на Лисабонския договор Европейският съюз се променя.
Целевата група са учениците от горните класове на десет столични училища, които по време на първия етап участват с два отбора в дебат, като победилият отбор се класира за втория кръг, който ще се проведе между отделните училища.

Началото на инициативата бе поставено в 133 СОУ ‘А.С. Пушкин’, където учениците с особено желание и добра подготовка дебатираха по темите: "Чувствате ли се европейци" и "Какво за Вас означава европейското гражданство".

По-късно по време на дебата в 91 Немска езикова гимназия участие взе лично д-р Андрей Ковачев – възпитаник на гимназията, който представи пред учениците дейността на Европейския парламент и как политиката, която се чертае в Брюксел има пряко отражение у нас. Към него бяха отправени и много въпроси, свързани с дейността му като евродепутат и председател на българската делегация от групата на ЕНП. Младежите от немската гимназия дебатираха по темата за многообразието и единството на Общността. Тази и следващата седмица дебати ще се проведат и в останалите училища в столицата.

Няма коментари: