вторник, ноември 09, 2010

МГЕРБ взе участие в дискусия за електронното гласуване

09.11.10 г.
На 8 ноември в "Червената къща" в София се проведе дискусия на тема "Е-гласуване" като част от проекта "Е-гражданственост". В ролята на модератор влезе доц. Анна Кръстева, ръководител на проекта.

В дискусията взеха участие представители на младежките организации на МГЕРБ и ДСБ, преподаватели от НБУ, представители на неправителствената организация „Гласуване без граници“, представители на „Другата България“, студенти, блогъри и граждани.Като представители на МГЕРБ участие взеха Петър Тонков от Пловдив и Митя Атанасов и Ботьо Ботев от София.

Всички участници се обединиха около идеята, че електронно гласуване трябва да има, но е нужно много внимателно да се изгради система за гласуване, така че да няма манипулиране на вота и да не се улеснява купуването на гласове. Въпреки изложените мотиви, че този вид гласуване е достатъчно сигурен, тъй като неприкосновеността на вота се гарантира чрез различни методи за сигурност, участниците не приеха призива електронното гласуване да се въведе изцяло веднага, а се обединиха около идеята за провеждането на пилотен проект, който по възможност да обхване предимно българите в чужбина, където гласуването е затруднено и младите мобилни хора от големите градове на България.Дискусията завърши с обобщението, че мнозинството от присъстващите и участниците в дискусията подкрепя идеята на правителството за провеждане на експериментално електронно гласуване, резултатите от което е необходимо обаче да се подложат на изследване.

Няма коментари: