понеделник, декември 15, 2008

МГЕРБ с две идеи за балканско младежко сътрудничество в своя панел на Балканския форум на ПП ГЕРБ


15.12.2008 г.

Младежката организация на ПП ГЕРБ – МГЕРБ взе участие на провелия се от 11 до 13 декември 2008 г. във Варна Балкански форум „Балканите: Заедно по пътя към общото ни европейско бъдеще”. На него младежите бяха поканили свои връстници от младежките организации на партии, членове на Европейската Народна Партия (ЕНП) от Балканските държави, като пред тях споделиха и своето виждане за Балкани без граници!

По време на младежкия панел в рамките на Балканския форум, модериран от Моника Панайотова, председател на МГЕРБ, Калин Захариев, член на НИС на МГЕРБ, Павел Христов, областен координатор на МГЕРБ-Варна, и Павел Анастасов, член на МГЕРБ - София, представиха две проектопредложения.

Първото бе за създаване на младежка система за обмен, чиято целева група ще бъдат младежи до 31 годишна възраст, членове на партии от Балканите, членуващи в ЕНП. Идеята е представители на тези партии да посетят съседните си балкански държави, след което, в края на Декември 2009 година, отново да се съберат всички заедно в София за провеждането на Зимен Университет. Целта е по този начин младите хора да опознаят културата, ценностите и възгледите си и да ги пречупят през призмата на интеграцията им в голямото европейско семейство, поставяйки акцент върху това, което ни сближава, отколкото върху това, което ни разделя.

Второто предложение беше за създаването на „Балканска дясна младежка мрежа” – интернет портал, където да бъдат събрани на едно място информация за страните от региона, тяхната история, култура, а също така и това да бъде място, където младите хора от Балканите да могат да предлагат и намират актуална информация за своите организации и дейностите, с които те се занимават, да трупат идеи и събират добри практики от своите колеги от други държави.

И двете предложения се приеха с изключително голям интерес, което от своя страна провокира и участниците в залата да вземат отношение по темата. В следствие на това, съвсем спонтанно, се родиха още две предложения, а именно: Д-р Милен Врабевски, член на Комисията по външна политика на ПП ГЕРБ и член на НИС на Предприемачи ГЕРБ предложи да подкрепи провеждането през пролетта на 2009 г., на годишна среща на младите хора от Балканите, под егидата на г-н Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, кмет на София, на тема: „Моето бъдеще в обединена Европа”. Г-н Николай Младенов, евродепутат на ПП ГЕРБ в Европейския Парламент, предложи от своя страна, също догодина да организира съвместно с МГЕРБ и г-жа Весела Чернева, член на Европейския съвет за Външна политика и програмен директор на Центъра за либерални стратегии, стипендия/стаж за двама младежи, обучаващи се в областта на европейската интеграция и външната политика.

Няма коментари: