вторник, октомври 21, 2008

Ръководствата на ПП ГЕРБ и МГЕРБ се срещнаха с представители на програмата Marshall Memorial Fellowship


21.10.2008 г.

Г-н Цветан Цветанов, председател на ПП ГЕРБ, Радослав Точев, международен секретар на ПП ГЕРБ, Моника Панайотова, председател на МГЕРБ и Христо Гаджев, международен секретар на МГЕРБ посрещнаха в централния офис на партията пет представители на Програмата Marshall Memorial Fellowship, сред които са Лесил Магуаер, сенатор, Аляска; Марк Медер, вицепрезидент към Федералния резерф, Кливланд, които са на посещение в България, за да се запознаят с българската политическа, икономическа и социална действителност.

Програмата Marshall Memorial Fellowship е създадена през 1982 година от фондация “Джърман Маршал Фонд – САЩ” с цел запознаване на новото поколение западноевропейски лидери със САЩ, нейните институции, политика и население. Програмата насърчава развитието на трансатлантическите отношения, като първоначално в нея се включват млади политически лидери и представители на медиите от Германия, Дания, Франция и Холандия. С времето програмата обхваща все повече страни и по настоящем включва участници от България, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. От 1999 година “Джърман Маршал фонд” въвежда американски компонент на програмата, който цели запознаване на новото поколение американски лидери с европейските реалности, трансатлантическото партньорство и глобалните предизвикателства пред държавите и от двете страни на океана.


Сред дискутираните теми бяха политическата ситуация в България, мястото на ПП ГЕРБ в политическото пространство както на местно, така и на европейско ниво, апатията сред младите по отношение на политиката, негативният образ на страната, породен от високите нива на корупция и престъпност и допълнително засилен чрез на скоро публикуваните статии в „Хералд Трибюн” и „Ню Йорк Таймс”. Г-н Цветанов акцентира върху стремежа на ПП ГЕРБ да бъде ясна алтернатива на случващото се в страната, алтернатива, която не би била възможна без подкрепата на нашите атлантически и европейски партньори.


Няма коментари: