понеделник, септември 12, 2011

Международният секретар на МГЕРБ взе участие в срещата на Съвета на YEPP


12.09.2011 г.

В периода 08 до 11 септември в Киев, Украйна се проведе срещата на Съвета на YEPP (младежката организация на ЕНП) на тема „Демократичния процес в Украина 1991 – 2011: Резултатите след 20 години”. МГЕРБ бе представен от международния си секретар Христо Гаджев.

През 2011г. политическата ситуация в Украйна се изостри след арестите на редица лидери на опозицията и началото на редица съдебни дела, като най-знаковото е срещу бившия министър председател на Украйна – Юлия Тимошенко, която бе оставена под стража броени дни преди конференцията.

Основна теми бяха свободата на словото, нивото на демокрация и върховенство на закона, както и ролята на икономиката на Европейския съюз за бъдещото положително развитие на Украйна. В конференцията взеха участие редица представители на опозиционните партии, представители на неправителствени организации, на фондация Конрад Аденауер и др.

Основното послание на конференцията е че Европейската народна партия няма да спре да поддържа демократично мислещите хора в страната. ЕНП ще следи за спазването на правата на човека и върховенството на закона в действията на правителството към опозицията и гражданите на Украйна. Като направените констатации ще бъдат основната движеща сила при определяне на решението на ЕНП при продължаването на преговорите между ЕС и Украйна, за по-нататъшната европейска интеграция на страната.

Конференцията на младежите на ЕНП бе първата стъпка от серия инициативи на европейските християндемократи, за постигане на честно и справедливо отношение към опозицията в Украйна. В рамките на септември предстои и посещение на председателя на ЕНП – Уилфред Мартенс, който ще наблюдава делото срещу Юлия Тимошенко.

Няма коментари: