вторник, септември 20, 2011

Представител на МГЕРБ взе участие в обучение на Международния Републикански Институт

20.09.2011 г.

Координаторът на Младежи ГЕРБ-Костинброд и член на УС на МГЕРБ- София област - Владимир Станев участва в международно обучен
ие, организирано от Международния Републикански Институт (IRI) на тема: „Местни и регионални политики“, проведено в Нови Сад, Сърбия. В семинара взеха участие 20 младежи от 11 европейски държави. Лекторите, които проведоха обучението бяха с опит в провеждането и спечелването на кампании за местни избори и провеждането на правилна местна политика.

Основни теми бяха: „Всички политики са местни“; „Организиране на успешна предизборна кампания за местни избори: стратегии, планиране”; „Прозрачност и ангажираност на местните граждани във вземането на решения при управлението на една община“; „WEB 2.0 – Социалните медии променят начина на правене на избори“; „Как да спечелим избори чрез електронна кампания с малък бюджет?“

По време на лекциите бяха разисквани местните политики и практики при провеждане на кампании за местни и национални избори, бяха изложени различни гледни точки при правене на избори в Словакия, Румъния, Сърбия, Франция, САЩ.

Една от най-интересните части бе постигнатият успех в град Мартин, Словакия, където след въвеждане на прозрачни търгове за обществени поръчки, чрез съответен софтуер, онлайн може да се наблюдава от всеки гражданин как се провежда всеки търг и каква цена се постига. За периода, в който се ползва този метод са спестени огромни средства, които общината насочва към нови проекти. Тази прозрачност им е гарантирала спечелването на втори мандат на местните избори през 2010 г.

Няма коментари: