понеделник, септември 19, 2011

„Две десетилетия демокрация и Устойчиво развитие в Централна и Източна Европа”

19.09.2011 г.

В периода 15 - 18 септември 2011 г., в Прага, Република Чехия, се проведе Първо заседание на съвета на Европейските студенти демократи (EDS) – студентската организация на Европейската народна партия. В мероприятието взеха участие около 60 делегати от 26 младежки политически организации, както и гости от EDS. Предсавители на МГЕРБ в срещата бяха Калин Захариев, заместник международен секретар на МГЕРБ и заместник председател на EDS, и Борислав Илиев, координатор на МГЕРБ Плевен.

Първият ден на мероприятиего започна с дискусионен панел, който се проведе в местен технически университет. Гост-лектор бе министърът на околната среда на Чехия, г-н Томаш Чалупа. В разгвора бяха обсъдени основните мерки в опазването на околната среда в Чехия и обвързването на икономическия растеж с грижата за околната среда. Вторият панел се проведе с участието на г-жа Рут Бижкова, бивш заместник министър на околната среда. Акцентът на дискусията бе Прага и мерките за по-добра екологична градска среда. Третият гост-лектор бе Дана Драбова, експерт от Държавната служба за ядрена безопасност. Фокусът на темата бе бъдещето на ядрената енергетика след кризата в Япония и решението на Германия да намали драстично производството на електричество чрез ядрени централи. Четвъртата ш последна тема за деня бе свързана с диверсификацията на енергийни ресурси. Лекторът, г-н Ян Бауер, председател на Комитета по Европейските въпроси представи стратегията за диверсификация на Чехия.

На следващия ден от мероприятието, след две сутрешни дискусии, се проведоха първите сесии на трите постоянни работни групи към Европейските студенти демократи. Всички те обсъждаха проекта на резолюция „Две десетилетия демокрация и Устойчиво развитие в Централна и Източна Европа”, който бе написан от МГЕРБ. Следобедните сесии на работните групи протекоха в обсъждане и поправки на други материали, предвидени за прегласуване от съвета на EDS. В работна група „Висше образование и наука“ Калин Захариев представи проект за събиране и анализ на данни в областта на висшето образование в ЕС. Целта на проекта е да предостави теми за работа на EDS, базирани на факти и анализ на текущото състояние на сектора. Идеята за проекта произлиза от МГЕРБ.

По-късно през деня, отделно от сесиите, се проведе и заседанието на Бюрото на EDS. Във формат председател, главен секретар и зам. председатели бяха обсъдени организационни въпроси за бъдещите събития, текущи дейности, както и други въпроси. Стана ясно, че резолюция на EDS за финансирането на висшето образование в условията на финансова криза, написана на базата на материал от МГЕРБ, е приета като официална позиция на ЕНП. Очаква се приемането на допълненията на МГЕРБ в проекта на политическа платформа на ЕНП да бъдат приети в близко бъдеще. Те са свързани с включването на нова глава в документа, свързана със студентските въпроси и младежта, като приоритет на ЕНП.

В последния ден стартира работната сесия по приемането на резолюцията „Две десетилетия демокрация и Устойчиво развитие в Централна и Източна Европа”. Дискусията бе водена от Калин Захариев и в края на сесията резолюцията бе приета единодушно.

След това започна и заседанието на Съвета на EDS. Дневният ред включваше докладите на председателя, заместник председателите, доклад за бюджета на EDS, организационни решения и други въпроси.

Няма коментари: