сряда, януари 19, 2011

По покана на Моника Панайотова в Народното събрание бяха представени приоритетите на новото Унгарско председателство на ЕС


19.01.2011 г.

По покана на Моника Панайотова, председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в НС, на съвместно заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по външна политика и отбрана Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Унгария в Република България представи приоритетите на новото Унгарско председателство на ЕС, в компанията на колегите си от Тройката - Н.Пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия и Н.Пр. Рафаел Мендивил Пейдро, посланик на Кралство Испания в Република България.

Новото Председателството ще се фокусира върху четири приоритетни области:

• Насърчаване на растежа, заетостта, социалното включване. По време на Унгарското председателство трябва да стартира европейският семестър и да бъде създаен макроикономическият механизъм за надзор.

• По-силна Европа – мотото на новото председателство. Усилията ще бъдат насочени в три области – обща енергийна политика, преглед на общата селскостопанска политика и дискусии относно бъдещето на кохезионната политика. Унгария заявява и готовността си оформяне на общи политики и във водния сектор, където попада стратегията на ЕС за Дунавския регион.

• „ЕС – по-близо до гражданите“ чрез прилагане на Стокхолмската програма, Хартата за правата на човека, инкорпорирана в Договора от Лисабон и разбира се, разширяването на Шенгенското пространство. Н.Пр. юдит Ланг изрази увереност, че влизането на България в Шенген ще се осъществи колкото е възможно по-скоро и след покриването на всички критерии. Н.Пр. Рафаел Мендивил Пейдро,посланик на Кралство Испания в България също демонстрира положителната нагласа на страната си по този въпрос, като подчерта, че за Испания въпросът за членството в Шенген на България и Румъния никога не е бил политически, а само технически. В тази връзка, председателят на КЕВКЕФ, г-жа Моника Панайотова изрази увереност, че до края на март 2011 г. България ще е изпълнила техническите критерии за членство в Шенгенската зона, като на фокус ще останат политическите предизвикателства. Г-жа Панайотова подчерта, че за България влизането в Шенген не би означавало само физическо премахване на границите, а огромен ангажимент към поддържане на сигурността по външните граници на ЕС.

• Разширяване на ЕС и засилване на световната роля на Съюза. Н.Пр. Ланг изрази надежда, през по време на Унгарското председателство ще бъдат финализирани преговорите с Хърватия, ще се работи върху преговорите с Турция. Фокусът върху интеграцията на страните от Западните Балкани ще се запази. Амбициите на Унгарското председателство в тази област са продължение на онова, което беше направено в рамките на Белгийското председателство в региона. Както отбеляза Н.Пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия у нас, Черна гора е получила статут на държава-кандидат за членство. Такъв статут е даден и на Сърбия. Н.Пр. Юдит Ланг изрази увереност, че през настоящото шестмесечие ще се видят и първите резултати от преговорите с Исландия. Но освен ускоряване процесите на интеграция, за да засили ролята си в световен план, ЕС трябва да преразгледа отношенията си със съседните страни, подчерта унгарският посланик. А председателят на КЕВКЕФ, Моника Панайотова допълни, че по този начин ще се гарантира сигурността на Съюза, но само посредством солидарност и сближаване между държавите членки.

Няма коментари: