събота, януари 15, 2011

Моника Панайотова се срещна с комисаря по данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите – Алгирдас Шемета

15.01.2011 г.

Председателите на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова се срещна с г-н Алгирдас Шемета, еврокомисар по данъчно облагане и митниче
ски съюз, одит и борба с измамите.
В срещата взеха участие и народни представители, членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.


В обръщението си комисар Алгирдас Шемета изрази задоволство от срещата си с българските народни представители и сподели, че активният диалог с националните парламенти на страните, които посещава, е изключително важен, особено предвид новата роля, която се отрежда на националните парламенти с Лисабонския договор. Г-н Шемета отбеляза, че основните сфери, в които са необходими повече усилия от страна на България, са борбата с корупцията и измамите, приключването на съдебните казуси, по които работи ОЛАФ и възстановяването на неправомерно платени европейски средства. В тази връзка, комисар Шемета обърна внимание, че доброто финансово управление и борбата с измамите са от ключово значение при преговорите по следващата финансова рамка на бюджета на ЕС. „Ефективността на съдебната система е ключовият проблем, който ние формулираме”, отбеляза комисар Шемета. Той посочи, че този проблем е ясно идентифициран в доклада за оценка, изготвен по Механизма за сътрудничество и проверка и прикани българските народни представители да упражнят необходимия парламентарен контрол в тази посока. В тази връзка, г-жа Моника Панайотова подчерта значението на независимостта в работата на съдебната система, като изрази увереност, че волята за реформи следва да изхожда от самата система, а не да бъде наложена отвън.

От своя страна г-жа Панайотова, изрази увереността си, че диалогът между националните парламенти и ЕК в светлината на Договора от Лисабон тепърва ще се задълбочава и приветства комисар Шемета за инициативата му да се срещне с българските народни представители. Тя подчерта още и ключовата роля на осъществявания в рамките на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове парламентарен контрол върху изразходването на европейските средства в България, посредством провежданите редовни изслушвания за напредъка по програмите, финансирани със средства от ЕС. Тя допълни, че парламентарният контрол върху политиката на управление на средствата от ЕС е необходима превантивна мярка и коректив в стремежа на българските власти към ефективно и прозрачно разходване на европейските средства. Обективният контрол, който комисията осъществява, заляга и в изготвяните междинни и годишни доклади за усвояването на средствата от ЕС в България, в т.ч и по отношение на Инструмента Шенген.
Наред с констатациите за постигнатия напредък по наблюдаваните програми и инструмент, докладите съдържат анализ на проблемните области в системата на управление на европейските средства, както и препоръки за преодоляването им.
Г-жа Панайотова допълни, че народните представители от ПП ГЕРБ държат на гражданския контрол върху разходването на европейските средства и в тази връзка са в постоянен контакт с бенефициентите в рамките на Съвета за обществени консултации, тъй като няма по-запознати с проблемите и напредъка по отделните програми от самите преки бенефициенти.
Тя приветства усилията, които българското правителство полага за прозрачност на разходване на средствата, въвеждането на системата ИСУН, както и регулярните срещи на управляващите органи с бенефициентите, по време на които те споделят срещаните трудности в процеса на кандидатстване и изпълнение на европейски проекти.

Няма коментари: