петък, януари 14, 2011

Моника Панайотова: Нямаме нито едно политическо назначение на посланици, откакто ГЕРБ е на власт

14.01.2011 г.

Нямаме нито едно политическо назначение на посланици, откакто ГЕРБ е на власт. Това говори само за себе, заяви от парламентарната трибуна Моника Панайотова от ПГ на ГЕРБ в отговор на обвиненията на Ангел Найденов, че четат избирателно европейските документи. Ангел Найденов заяви, че тази декларация е своеобразно алиби за своебразни действия, предприети вече от Министерски съвет. По думите му тя е средство за натиск срещу президента и очевидно е параван.

Панайотова посочи европейските документи, на които са се позовавали от ГЕРБ при изготвянето текста на декларацията за отзоваване на посланиците. Моника Панайотова визира приетата от Европейския парламент резолюция, в които ясно се посочва, че ЕП изразява съжаление, че в някои страни достъпът до документи от личен характер е все още необосновано ограничен в някои страни членки. В цитираните текстове се посочва, че ЕП решително и недвусмислено осъжда престъпленията на тоталитарните и авторитарните режими.

Панайотова се позова и на двата основни документа, с които се обявява статутът на Разузнавателното управление, в които се посочва, че разузнаването е насочено към основния враг - капиталистическите от 1963 година, а по-късно с промяна през 1973 - основната дейност на разузнаването да бъде насочен срещу главния враг САЩ и нейните съюзници – Гърция, Турция. „Наистина се позоваваме на документи, факти. Благодаря на всички останали парламентарни групи, които са превъзмогнали, частния си партиен интерес”, посочи той. По думите й е недопустимо в 21 век да говорим за тайна власт, която държи публичната и посочи, че е време да последваме примери на държавите от Централна и Източна Европа – Чехия, Полша, Словакия.

Панайотова каза още, че алтернативата, по която ще поеме страната ни зависи от подхода на държавния глава и дали ще се съобрази с волята на НС. По думите й, ако той не се съобрази с волята на народните представители ще възникне въпросът за какво възраждане се бори държавният глава. По думите й - необходимо е да заявим ясно пред европейските ни партньори и НАТО, че България е готова да прекъсне своите зависимости към тоталитарния режим.

източник: агенция Фокус

Няма коментари: