петък, януари 07, 2011

Моника Панайотова: Изключително важно е да съумеем да изпълним техническите критерии за Шенген


06.01.2011 г.

За нас е изключително важно ние да съумеем да изпълним техническите критерии за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Правителството си е поставило за цел до март да бъдем на 100% подготвени от гледна точка на нашата техническа подготовка. Това каза в предаването „Това е България” на радио „Фокус” председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в парламента и депутат от ГЕРБ Моника Панайотова.

Тя посочи, че въпреки противоположните знаци от страна на унграското правителство през днешния ден за срока на присъединяване, е оптимист, че страната ни ще влезе в Шенген през март.
„Присъединяването към Шенген има две измерения – техническите и политическите критерии. Смятам, че България се движи наистина по програма - това, което се очаква от нас да бъде извършено като процедури и като покриване на критериите, ние го правим. Българското правителство направи план максимум за усвояването на цялата сума, която възлиза на около 129 милиона евро. По данни на МВР те са вече усвоени на 100%. В периода 2007-2008 година сме имали едва 1.43% усвояемост”, подчерта Панайотова.
Тя посочи, че е поканила свои колеги от Бундестага и от френският сенат в рамките на унгарското председателство на Европейският съюз да посетят България, за да видят реално на терен каква е ситуацията.

„Покриването на техническите критерии е цялостен процес, който се очаква да приключи март месец, така че се движим по посока 100% подготовка на всички граници, които са в рамките на критериите”, обясни председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Според Моника Панайотова е много важно и всички политически партии да имат национално отговорна позиция по темата „Шенген”.
„Ако подкопаваме доверието в страната си, няма как да очакваме, че всичко ще се развие в интерес на държавата”, посочи депутатът.

източник: радио "Фокус"

Няма коментари: