четвъртък, декември 02, 2010

Моника Панайотова: Партийни игрички ни спъват за Шенген

02.12.2010 г.
Моника Панайотова, шеф на комисията по европейски въпроси:

Все се питам защо винаги, когато държавата ни върви в правилната посока, винаги се намира някой да критикува и да прави негативна кампания, подходяща за предизборна платформа, но на последно място в интерес на имиджа на страната. "Марката България" трудно може да се наложи на конкурентния европейски и световен пазар, когато самите българи постоянно се опитват да я представят като неконкурентоспособна. Докато не разберем, че съвместното й изграждане ще носи позитив за всички граждани и в частност партии, независимо дали са в опозиция или на власт, все по-трудно ще можем да променяме възприятията в Брюксел, че страната ни не е само място, олицетворявано с корупция и организирана престъпност. Присъединяването ни към Шенген има две измерения - покриване на технически критерии и доверие, което, ако самите партии в България подкопават процесите няма да се развиват в интерес на държавата.

Присъединяването на страната ни има морална стойност, защото българските граждани и сега пътуват свободно с лични карти из страните на ЕС, но присъединявайки се към Шенген, България ще бъде третирана като пълноправен и пълноценен член на съюза, преминавайки към пълната си интеграция към Общността.

Затова, ако имаме в страната истински демократи за СИЛНА България, не би трябвало да се допускат три основни грешки в процеса на присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, а именно да се обвързва:

"Шенген с механизма за сътрудничество и оценка";
"Шенген с проблема възникнал във Франция с ромите от Румъния и България"
"Шенген - граничният проблем с Гърция и мобилизирането на FRONTEX".

Защо?

Защото всяко обвързване има само и единствено политически характер и не може да бъде юридически обосновано. В страните изказващи резерви предстоят избори и политическата конфигурация диктува краткосрочните им цели.

Защото съдебната власт е независима, частта от реформата, касаеща промяна и създаване на нормативни актове и предприемане на действия по посока на борбата с корупцията, организираната престъпност, които са в прерогативите на изпълнителната и законодателната власт са предприети.

Защото поставянето върху една плоскост и третирането по идентичен начин на България и Румъния е несправедливо. Върнатите роми от нашата съседка наброяваха хиляди, а от България бяха около 50 доброволно завърнали се. Относно техническите критерии оценките за България са отлични.

Защото стабилността на българските граници не би трябвало да бъде поставяна под съмнение, тъй като години наред страната ни е била граница на два свята, период заради който ежедневно трябва да ценим демокрацията.

Питам се, къде бяха ДСБ да попитат предишното правителство защо през 2007 и 2008 г. по финансовия инструмент Шенген е имало усвояемост от 1,43%. Благодарение на усилията на настоящия кабинет бе договорено на 100% финансирането по инструмента и към днешна дата са усвоени повече от 70% (което в цифри са усвоени 175 млн. лв. от договорени 252,2 млн.лв).

Е, ние от ГЕРБ ще продължаваме да играем по правилата и ще продължаваме да правим по принципа на добрия пример, каквото е редно за "Марката България", по максимално прозрачен начин, пък дано видим промяна в подхода от страна на нашите "партньори", "конструктивни опозиция", мисля че се обърках как най-точно да ги дефинирам.

Няма коментари: