понеделник, декември 20, 2010

МГЕРБ проведе Втори зимен университет под надслов „Управление на проекти за европейско развитие на България”


20.12.2010 г.

В периода 17 – 19 декември, в Банско се проведе Втория зимен университет на младежката организация на МГЕРБ, съвместно с организацията на предприемачи ГЕРБ и с любезното съдействие на фондация "Конрад Аденауер".

Така организиран, една от целите му бе да създаде силна екипна работа и връзка между младите и бизнеса в различните региони, да обедини усилията и опита на двете организации за повишаване на капацитета на местно ниво при управлението на бизнес проекти, или финансирани от европейските структурни фондове. За това помогна и екипа от лектори, включващ Цветан Цветанов – зам. министър-председател и Министър на вътрешните работи; Томислав Дончев – министър по управление на средствата от Европейския съюз; Лиляна Павлова – зам. министър на регионалното развитие и благоустройството; редица депутати и експерти на ПП ГЕРБ. Специални гости бяха Радослав Точев – генерален консул на Р. България в Ню Йорк и евродепутатите на ГЕРБ в ЕП.

Зимният университет бе открит от ръководителя на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” за България г-н Андреас фон Белоф. В приветственото си слово той изтъкна важността от последователност в провеждането на политики, за да бъде постигната устойчивост във времето. В обръщението си към участниците председателката на МГЕРБ Моника Панайотова посочи предимствата от засилено сътрудничество на предприемаческата организация с МГЕРБ, за постигане на устойчиви резултати. Накрая г-н Белоф бе приятно изненадан от подготвения му от МГЕРБ подарък по случай пенсионирането му – православна икона, в знак на обединяващите ни ценности.

Специално за МГЕРБ на зимния университет дойде и вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов. Той отново изтъкна важността и активността на младежите, както и радостта му да бъде с тях. Понякога премиера ми се кара, че отделям най-много време на младежката организация, а не на старейшините, т. като младежи няма как да станем, но старейшини със сигурност, се пошегува Цветанов. Той представи на събралите се участници работата на правителството във сферата на сигурност. Няма ли сигурност всеки един гражданин, няма ли сигурност бизнеса че ще се работи нормално, нямат ли сигурност инвеститорите и доверие партньорите ни – то няма как да постигнем желаното развитие на страната. Ето защо е важно за правителството на ГЕРБ да даде така желаната сигурност на гражданите на България, допълни той.

Министър Дончев представи на участниците начините на структуриране на план за кандидатстване по европейските програми и как да се провери устойчивостта на една идея. Разделени на 10 групи участниците получиха редица казуси, в които екипно изготвяха своите проекти и си поставяха краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. В последствие проектите биваха оценени и пропуските попълнени.







Работата в екип бе утвърдена и при проведените обучения в психологията на екипността и комуникационни умения от Ирена Соколова – депутат в 41-то НС и Севделина Арнаудова – PR на ПП ГЕРБ. А в последствие участниците бяха запознати с функционирането на новата програма стартирана от МРРБ – JESSICA от зам.министър Павлова. Вторият ден на семинара приключи с евроатлантическа среща на участниците с Радослав Точев и евродепутатите Андрей Ковачев, Илиана Иванова, Владимир Уручев и Мария Неделчева. Те дискутираха бъдещето на трансатлантическите отношения, както и предизвикателствата пред ЕС, породени от фискалната криза на континента.


В неделната утрин младежите се събраха в центъра на Банско, където проведоха своята гражданска инициатива, с която поздравиха гражданите и гостите на курорта по случай коледните и новогодишните празници.

Няма коментари: