понеделник, декември 20, 2010

МГЕРБ взе участие в семинар на Европейските студенти демократи в Берлин, Германия

20.12.2010 г.

В периода 16-19 декември 2010 г., в Берлин, Германия, се п
роведе Годишната среща на Европейските студенти демократи (ЕСД) – най-голямата студентска политическа организация в ЕС, асоцииран член на Европейската народна партия. В мероприятието взеха участие над 100 делегати от над 25 младежки политически организации. Представител на МГЕРБ бе Калин Захариев, заместник международен секретар на МГЕРБ.

Официалното откриване бе на 17 декември, когато участниците се срещнаха с парламентарния секретар на Федералното министерство на Образовението и Науката, г-н Томас Рахел. По време на срещата, която претече в германския парламент, се проведе продължителна дискусия за бюджетите на висшето образование и науката в условията на криза. Бяха разисквани отделни държави, както и Германия, която драстично увеличава инвестициите в сферата точно по време на криза.


Вторият ден на събитието се проведе в сградата на Фондация „Конрад Аденауер“. Там стартираха три работни сесии: „Организилане на събития и фондонабиране“; „Болонския процес и Европейското пространство за висше образование“; „Публикации“.
Най-голям бе интересът към „Болонския процес и Европейското пространство за висше образование“. Самата сесия представлява свободна дискусия, обмяна на мнения и създаване на обща позиция по даден въпрос. Първоначалната тема бе променена сл
ед предложение от страна на Калин Захариев от името на МГЕРБ. Във връзка с изработването на обща позиция на ЕСД по отношение на проблемите с финансирането на висшето образование в условията на финансова и икономическа криза, бе постигнато съгласие да се промени темата.
По-късно се проведоха и традиционните сесии на постоянните работни групи: „Висше образование и наука“, „Политики за Европа“ и „Човешки права“. По време на срещите дадена организация
има правото да предлага проект на позиция, резоляция или друго, след което предстои обсъждане, изменение и приемане. В работната група „Висше образование и наука“, съпредседателствана от Калин Захариев, бе представена позиция на МГЕРБ „Бюджетни съкращения във висшето образование по време на криза“ (Motion on Budget Cuts for Higher Education in Times of Crisis). Калин Захариев представи материал, предназначен за списанието на ЕСД (BullsEye). Заглавието на статията е „Излизане от кризата чрез вишето образование“ (Bailing-out Through Higher Education) Той послужи за проект на резоляция, която ще бъде представена на ЕНП. След приключването на сесиите на работните групи, участниците бяха приветствани от Д-р Герхард Валерс, Зам. Главен секретар на Фондация „Конрад Аденауер“.

Предпоследният ден стартира с дискусия в Бундестага, с г.н Петер Алтимайер, депутат и главен парламентарен секретар на групата на Християндемократическия съюз в германския парламент. Темата на разговора бе фокусирана върху парламентаризм
а и европейските му измерения след Договора от Лисабон. Последва кратка обучителна сесия „Лидерството“, целяща да представи в основни линии част от Академията на ЕСД – инициатива, която предстои да стартира.



Няма коментари: