понеделник, септември 27, 2010

МГЕРБ взе участие в първото заседание на Съвета на ЕДС на тема: Човешките права и демокрацията - популяризиране на европейските ценности


27.09.10 г.


От 21 до 26 септември в Кишинев, Молдова се проведе първото заседание на Съвета на ЕСД за 2010 г. На него участваха над 25 организации-членки от различни държави, а домакин на събитието бе младежката организация на Християн-демократическата народна партия (ХДНП) - „Ново поколение”.

От името на МГЕРБ участие взе Калин Захариев, заместник международен секретар на МГЕРБ и съпредседател на постоянната работна група за висше образование на ЕСД.


Откриването на събитието бе с дискусия с участието на Наталия Коробца, представител на Фондация „Конрад Аденауер” за Молдова. Предвид дейността на фондацията, както в Европа, така и по света, темата бе свързана с популяризирането на ценностите на ЕС.


Настоящата политическа обстановка в Молдова, с акцент върху съветското минало и европейското бъдеще на Молдова бе представена от г-н Лури Рошка, председател на Християн-демократическата народна партия.

Двама водещи политически анализатори – Игор Ботан и д-р Виорел Циботару представиха процеса на демократизация в Молдова, затвърждаването на демократичните процедури и правителствените стратегии в тези насоки. От срана на двамата анализатори обстановката в Молдова бе описана като „стабилна нестабилност”, липса на политически партии и вместо това наличие на „геополитически партии”, насочени към Руската федерация, и към Европейския съюз. Бе засегната и темата за сепаратистката територия Транснистрия. По думите на двамата, непризнатата като самостоятелен субект област е поддържана от Русия, която целенасочено подкрепя сепаратистки територии в бившите съветски републики.


Младежите се срещнаха и с г-н Вители Грошу, представител на Центъра за информация и документация на НАТО в Молдова. Основната дискусията бе за евроатлантическите перспективи на Молдова.


Бяха проведени и няколко срещи в Министерството на външните работи и европейската интеграция, където участниците проведоха разговор с представител на кабинета на министъра. По време на дискусията бе даден ясен сигнал за външнополитическата ориентация на Молдова – към ЕС и НАТО, и в Министерство на правосъдието, като участниците имаха възможността да разговарят със заместник министъра относно ключовата роля на правосъдието по отношение на човешките права и бъдещото присъединяване на Молдова към ЕС.

Една от най-важните срещи бе с министъра на образованието, към когото бяха отправени многобройни въпроси, относно образователната система на Молдова, Болонския процес, броя и финансирането на висшите училища, мобилността на студентите, програмите за обмен, акредитацията на ВУЗ и специалности, и др.


По време на работната сесия участниците бяха разпределени в трите постоянни работни групи на ЕС – Висше образование, Политики за Европа и Човешки права.

В рамките на работните сесии бяха представени, обсъдени и изменени предложения и резолюции в компетентностите на отделните групи. Организирани бяха и дискусии с представители на неправителствени организации в сферата на човешките права. Основните насоки на разговорите бяха за ролята на НПО в защита на човешките права, повишаване на инициативността на младите хора, особено в райони като Транснистрия. Бе засегната и правната рамка за защитата на човешките права в Молдова. Участие взе и представител на „Амнести интернешънъл”, представяйки дейността на организацията, както и проблемите с работата си в Молдова.

Няма коментари: