сряда, септември 01, 2010

Моника Панайотова: Отчетено е забавяне на реализацията на проектите по инструмента "Шенген"


01.09.10 г.

Няма цифра в доклада на парламентарната комисия за еврофондовете, която да показва евентуални загуби за България по програмата "ИСПА", заяви в предаването "12+3" Моника Панайотова, председател на комисията, във връзка с публикация в днешен ежедневник, че страната ни може да загуби 543 млн. евро по програмата. Според Панайотова в доклада е изказано съображение, че съществува опасност да бъдат загубени средства по програмата, ако не бъдат ускорени темповете. "Има принципно съгласие от страна на Европейската комисия за удължаване на срока на завършване на проектите по предсъединителна програма "ИСПА", която е до края на 2011 г., а по отношение специално на "Дунав мост 2" - 2012 г.", каза тя.

Тенденциите, които наблюдаваме през последните месеци по отношение на оперативните програми, са ускоряване както на разплащанията, така и на договарянията, съобщи Панайотова. "Имаме темп от 7 пъти повече усвоени средства, което прави реално над 1 млрд. лв., и над 5 млрд. лв. договорени, като в последните 2 месеца, които не са наблюдавани в доклада, тъй като той е за първото шестмесечие, този устойчив тренд се запазва и имаме над 53 млн. евро разплатени и над 56 млн. евро договорени", посочи тя. Според нея за юли и август процентът на усвоояемост е 7,66. "Спрямо това, което е постигнато през предишните години, ... 7 пъти имаме растеж ... Оттук нататък много е важно не само усвояването, но и качеството на проектите, които се подготвят, за да имат възможно най-мултиплициращ ефект за икономиката на страната ни. И препоръката всъщност на комисията ни е да има т. нар. "синергичен подход" между оперативните програми, за да може да се постига много по-интегриран подход, те взаимно да се допълват в условията на криза и в условията на реализиране на реформи. Така че темпът, с който в момента, след промените, се развиват нещата, е наистина положителен, но той по-скоро не трябва да ни успокоява, а да е мотиватор за още по-силно ускоряване", смята председателят на комисията. Според нея България разполага средно с 8 млрд. евро по оперативните програми.

Докладът обхваща 21 инструмента, които са финансирани със средства от Европейския съюз, добави тя. "Извън опертивните програми ние наблюдаваме също така и инструмента "Шенген". С огред на присъединяването на България към Шенгенското пространство комисията пряко наблюдава този инструмент. Хубавото, което направи правителството, е да удължи срока на договарянията към 31 март - по памет цитирам - но важното е, че ние успяхме да контрактуваме всичкия финансов ресурс, който беше по този инструмент. Отчетено е обаче забавяне по реализацията на проектите, а програмата изтича към 31 декември, т. е. трябва да има по-голямо ускоряване, за да може да се реализират всъщност проектите, които са в рамките на процеса на присъединяване на България", посочи Панайотова.

Има ли рискови програми, по които губим пари, какви нормативни и институционални промени бяха направени с въвеждането на ресора на министъра по еврофондовете Томислав Дончев, кои са постижимите критерии за разплащания и договорени средства по оперативните програми, какво се възприема от бизнеса като пречка за включването му по част от програмите, къде е разликата между България и останалите държави-членки на ЕС по отношение на оперативните програми и в кои от тях България изостава, както и колко са разплатените средства по програмата за развитие на селските райони можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Моника Панайотова.

източник: БНР

Няма коментари: