вторник, септември 07, 2010

МГЕРБ проведе своя трети летен университет

07.09.2010 г.

В периода 3 – 6 септември във Варна се проведе, станалият вече традиционен, трети летен университет на младежката организация на ГЕРБ. Участие в него взеха над 40 младежи от структурите на организацията в цялата страна, подбрани на конкурсен принцип.

Устойчиво развитие, отговорност към околната среда, енергийна ефективност и връзката образование – бизнес бяха сред основните дискутирани теми по време на обучението, което се проведе под мотото „Устойчивото развитие през погледа на младите”. Темите на летния университет бележат един от приоритетите на МГЕРБ и ГЕРБ, както и целят поставяне началото на предстояща национална кампания с екологична насоченост и „зелени идеи”.

Взаимовръзката между икономическо развитие и околна среда е поставена на дневен ред на ниво Европейски съюз (и в частност ЕНП) в стратегията „Европа 2020”, а този процес налага възприемането му като приоритетен и в България. В тази връзка трябва да започнем политика на възпитание и създаване на възприятие сред гражданите, че обединяването на икономическото и социално благоденствие с опазването на околната среда трябва да се развива като едно цяло. Наличието на отговорна политика създава надеждна политическа и организационна рамка. Като организация с евроатлантически ценности, ориентирана към гражданското общество и младите хора, ГЕРБ и особено МГЕРБ намират подкрепа именно там. За това целевата група на бъдещата кампания са младите хора, от които зависи процесът на устойчиво развитие.

Форумът бе открит от вицепремиерът, министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който приветства младежите. Към участниците и гостите поздравления отправиха и председателят на младежката организация и народен представител в 41-то НС Моника Панайотова и областният координатор и депутат от Варна Павел Димитров. Участие в работните групи, дебатите и интерактивните игри, провели се по време на летния университет взеха още и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на обраната Аню Ангелов, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Сред лекторите на форума бяха още народни представители от ГЕРБ, евродепутатите от ГЕРБ в групата на ЕНП в Европейския парламент Илияна Иванова и Владимир Уручев, както и Севдалина Арнаудова и Никола Николов от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Специални гости на третия летен университет на МГЕРБ бяха Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел” за България, с чиято любезна помощ се организира мероприятието, както и проф. Ханс-Петер Нидермайер, директор отдел Стипендии към Фондация "Ханс Зайдел", Мюнхен.

За три дни участниците успяха да се запознаят с приоритетите в различните министерства; с обсъждащите се в Народното събрание законопроекти; с участието на България в работата на Европейския парламент; научиха как се работи с медии и как да се подготвят за участие в дебат; дадоха своите предложения за „зелени идеи” и симулираха създаване на предприятие – от възникването на идеята, до съставянето на бизнес план и успешното управление на екипи.

Няма коментари: