неделя, октомври 18, 2009

Представител на МГЕРБ бе поканен на годишния конгрес на Junge Union


18.10.09 г.

От 16 до 18 Октомври 2009 г. в германския град Мюнстер, провинция Северен Рейн – Вестфалия, се проведе среща на Съвета на Германия (Deutschlandtag) и един от ви
сшите управленски органи на Младежкия съюз (Junge Union) на управляващите партии в Германия – ХДС и ХСС. Повече от хиляда делегати, представители на медиите, международни гости от целия свят и членове на Бундестага уважиха конгреса на Младежкия Съюз. От МГЕРБ, като международен гост, взе участие Павел Христов – областен координатор на МГЕРБ – Варна и общински съветник в Община Варна. В 60-годишната история на съюза, срещата се провежда за първи път в гр. Мюнстер, считан за един от градовете с най-добър стандарт за живот.

Конгресът започна със символично изпращана на Голямата коалиция, управлявала Германия през последните 4 години. Няколко седмици след изборите темите, които обсъждаха делегатите и ръководството на Младежкия съюз бяха, както подробен анализ на резултатите от изминалите избори, така и бъдещата политика, целите и приоритетите за следващия мандат. Делегатите настояха за защита на младежките интереси при преговорите за съставяне на новото правителство, интереси насочени не само към младежката политика, а и към критични и важни сектори като финанси, социална политика, национална сигурност и др.

Важен акцент от дневния ред беше политическия екстремизъм в лявото и дясното политическо пространство и че Младежкият съюз трябва да продължи работата си в насока за развитие и предпазване на демократична система от радикализация, както и да продължи с всички сили приобщаване на младото поколение към демократичните процеси.

Голямото разочарование на конгреса беше отмененото в последната минута посещение на канцлерката Ангела Меркел, поради важни ангажименти по преговорите за новото федерално правителство. Това разбуни духовете в залата и делегатите не спестиха критиката и разочарованието си в последвалите изказвания, тъй като Младежкият съюз е бил един от основните играчи по време на предизборната
кампания. Въпреки това, членовете Младежкият съюз се радваха на сериозна подкрепа и присъствие на ред видни политици като д-р Едмунд Щойбер – бивш министър-председател на Бавария и почетен председател на ХСС, Оле фон Бойст – кмет на Хамбург, Проф. д-р Ото Вулф – председател на старейшинската организация на ХДС, Лоран Шотетен – президент на Младежката европейска народна партия и др.

Важен въпрос, обсъден по време на дебатите беше и разликата в прогнозираните изборни резултати (42%) и реално получените 33%. Феноменално явление за германската избирателна система се оказа Пиратската партия, която само с интернет реклама и блогове успя да спечели 2% от гласовете във федералната република, гласове взети от ХДС и ХСС.

За финал на конгреса делегатите гласуваха приемането на Декларацията от Мюнстер, целяща да покаже недоволството от направените компромиси по време на управлението на Голямата коалиция, ясно отхвърляне на политиката на социалистическата партия (SPD) и изразяваща твърдо отношение за курса на управление, който трябва да се води от новото правителство. Акцентите в декларацията са за по проста данъчна политики и по-ниски и справедливи данъци; заздравяване на пазара на труда и осигуряване на по-добри условия за развитие на младите; стриктно и контролирано разходване на държавния бюджет; намаляване на бюрокрацията; по добра здравна и социална политика и др.

Всички участници си заминаха очаровани от професионализма и гостоприемството на германските домакини, а Павел Христов получи покани за бъдещи посещения в Русия, Ливан и др.

Няма коментари: