вторник, октомври 13, 2009

Моника Панайотова взе участие в програма за млади европейски лидери, която се проведе в САЩ в периода 21.09 - 09.10.2009 г.


12.10.09 г.

В периода 21.09 – 9.10.2009 г. в САЩ се проведе вторият
европейски регионален проект „Настоящи социални, политически и икономически проблеми за млади европейски лидери”.
Основната цел
на проекта бе да запознае младите европейски лидери с настоящите политически, икономически и социални проблеми от федерално, държавно и местно ниво в Съединените Американски Щати. Участниците имаха възможността да се запознаят подробно с плуралистичната същност на САЩ и широкия спектър от убеждения, оформящи американската политика. Вътрешната и външната политика на САЩ, както и важната роля на младите хора в политическия процес и тяхното влияние в новата администрация също бяха сред темите, с които младите лидери се запознаха по време на програмата.

Самите участници бяха млади европейски лидери в сферата на политиката, администрацията, бизнеса и медиите. От България, в престижната програма, взе участие Моника Панайотова – председател на МГЕРБ и народен представител в 41-то Народно събрание.

Програмата започна във Вашингтон,
окръг Колумбия, с преглед на американския федерализъм и обиколка на града. Участниците имаха възможността да се срещнат с представители на Държавния Департамент и Министерство на отбрана на САЩ, като основна тема на дискусията с тях бе ролята им във външната политика на страната, както и настоящите им дейности. Основният акцент, разбира се, беше поставен върху отношенията НАТО – Европейски съюз, както и отношенията с Русия. Младите лидери имаха и уникалната възможност да посетят Пентагона, където дискутираха важността на въпросите за международната сигурност, във връзка с проблемите в Афганистан и Ирак.
Групата се срещна и с академици, лобисти и представители на неправителствени и „тинк-танк” организации, за да се запознае подробно с ролята на медиите и лобистите в американската политическа и здравна система. Основните отправни точки тук бяха реформата в здравната система и по-специално начинът, по който се формира общественото мнение по посока на нейното реализиране, както и кризата, като възможност за промяна. Промяната в случая се изразява в ребалансиране на пазар – околна среда; финанси – реална икономика; капитал – работна ръка.
Между участниците бяха д-р Клод Уилкокс (Професор по управление към университета в Джорджтаун), конгресменът Линда Санчес (представляваща 39-ти окръг на Колумбия), д-р Дейвид Кантор (старши вице-президент на „ГловърПарк Груп”), мистър Робърт Моран (вицепрезидент на Стратеджи Уан), Мелани Слоан (изпълнителен директор на „Граждани за отговорност и етика”), както и много други.


След програмата във Вашингтон, групата се раздели на три групи, пътуващи към отделни градове: Сан Диего, Калифорния; Портланд, Орегон и Сиатъл, Вашингтон. Разделянето на програмата имаше за цел всяка от групите да се фокусира върху ролята на местното управление, социалната и здравна политика, образование и граждански права. Участници в регионалните програми бяха отново редица неправителствени организации за подпомагане на имигранти, представители на местни учреждения, както и студенти и академичен колектив. Бяха предвидени посещения в малки градове от Западното крайбрежие, където участниците имаха възможността да се запознаят с местните жители и да научат тяхната гледна точка по въпроси от местно, национално и глобално значение. Във всяко градче те имаха възможността да отседнат за една вечер в някое американско семейство.
Групата, в която Моника Панайотова попадна посети Сиатъл. Там участниците се срещнаха със заместник - кмета на града и представители на общината, с които дискутираха ролята на местното самоуправ
ление в американската политическа система и се запознаха с предстоящата през м. ноември кампания за кмет на Сиатъл.
Други основни въпроси бяха социалните и здравни грижи, както и образованието. Бяха проведени редица срещи – с OneAmerica („Единна Америка”) и El Centro de la Raza („Център на всички раси”) – организации, занимаващи се с проблемите на имигрантите, дискриминацията и
престъпността сред малцинствата.

Участниците посетиха и Вашингтонския университет, и по-специално департамента по европейски науки, както и гимназия в малкото градче Рослин, където трябваше да представят държавите, от които всеки един участник идва. Моника Панайотова представи политическата ситуация в България, като спомена, че в новия български парламент ролята на младите хора се е увеличила и даде пример с това, че много от членовете на МГЕРБ - организацията, чийто председател е тя в момента - са реализирани на ключови позиции в законодателната и изпълнителната власт.

Групите се събраха отново в Мадисон, а после и в Милуоки, Уисконсин, където се запознаха с ролята на държавната политика в развитието на селското стопанство и търговията.

Програмата завърши в Ню Йорк, където основната тема, която бе дискутирана беше външната политика на Северна Америка и по-точно - връзките с Европейския съюз, американската мисия в ООН, както
и политиката по отношение на Средния Изток. Акцент отново беше поставен върху конфликтите в Афганистан и Ирак и ролята на НАТО и ООН за тяхното преодоляване.
Като завършек на престоя в САЩ цялата група посети Бродуей, след което беше предвидена обиколка на града и свободна
вечер, преди отпътуването към дома.

Няма коментари: